10 meglepő érdekesség a Penge című filmről

Manapság a Marvel sorozatgyártásban ontja a szuperhősös akciófilmeket, de nem volt ám mindig ennyire menő a műfaj. A kilencvenes évek közepére a DC már többször is filmre vitte Batman kalandjait, egyre kevesebb sikerrel. A Mindörökké Batman már messze nem volt annyira jó, mint a ’89-es Denevérember, a Batman és Robin pedig kész kudarc volt. Ezzel egy időben a Marvel is küszködött, a Howard, a kacsa nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A műfajnak a kudarcokon kívül technikai nehézségekkel is szembe kellett néznie, a kor filmes technikái ugyanis nem tették lehetővé azt a látványt, amit egy mai – vagy akár 10 évvel ezelőtti – akciófilmben láthatunk. Ekkor jött a Marvelnél az az ötlet, hogy filmre viszik a Penge történetét, ami annyira sikeres lett, hogy két folytatás részt is forgattak hozzá. Tartsuk szem előtt, hogy ’98-ban, amikor a Penge kijött, a vámpíros téma nem számított lerágott csontnak, ugyanakkor a szuperhősökre nem igazán voltak kíváncsiak már az emberek. Ezzel együtt a Penge nagyon jól teljesített. A filmet egyébként Stephen Norrington rendezte, de a sikerhez leginkább Wesley Snipes nagyon keményre vett karaktere járult hozzá, meg persze sokak kedvence, Whistler, akit Kris Kristofferson alakított.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. Ez volt a Marvel első bevételek tekintetében is sikeresnek mondható filmje.

2. Marvel film Stan Lee nélkül? Ugyan leforgatták Stan Lee-vel a cameo jelenetet, amelyben Lee egy rendőrtisztet alakított volna, de a film végső változatába ez a snitt nem került bele.

3. A filmet az eredeti tervek szerin David Fincher rendezte volna, de a rendező egyéb elfoglaltságai miatt végül nem tudta vállalni a rendezést.

4. Wesley Snipes eredetileg a Fekete párduc főszerepét akarta alakítani, erről folytak tárgyalások, de ennek a filmnek a forgatását jócskán elnapolták. Helyette adódott a Penge.

5. A korábbi tervek szerint a főszerepet LL Cool J alakította volna. Wesley Snipes előtt az alkotók fontolóra vették azt is, hogy a főszerepet Denzel Washingtonnak vagy Laurence Fishburne-nek adják.

6. A filmből kivágtak egy jelenetet, amit nem egyáltalán nem fogadott jól a tesztközönség. Ebben a jelenetben Blade és Whistler egy vámpír csecsemőn teszteltek volna új fegyvereket.

7. Whistler egyébként a Marvel eredeti tervei szerint csak egyetlen képregényben tűnt volna fel, de a közönség annyira megkedvelte a karaktert, hogy folyamatosan visszatérő szereplője lett Blade kalandjainak.

8. Az eredeti Marvel képregény szerint Blade angol volt, és nem amerikai, ám amikor Wesley Snipes kapta meg a szerepet, megváltoztatták ezt a részletet.

9. A történetben feltűnő Vámpír Bibliát nevezik Erebus Könyvének is. Ez utalás Erebusra (vagy görögösen: Erebos –  Ἔρεβος), aki a görög mitológia szerint a sötétség ősi istene, Káosz gyermeke.

10. A New Line Cinema azt szerette volna, ha a filmet akció-komédia műfajban valósítják meg. Szerencsére az írónak, David S. Goyer-nek sikerült lebeszélnie erről a stúdiót.