10 meglepő érdekesség az Apám nevében című filmről

Idén lesz 25 éve, hogy kijött az Apám nevében című film, Daniel Day-Lewis talán legemlékezetesebb filmje. Mivel Day-Lewis a héten bemutatásra kerülő Fantomszál után – legalábbis legutóbbi nyilatkozatai szerint – visszavonul, úgy döntöttünk elővesszük a színész klasszikusnak számító filmjét. S noha a hét (!!) Oscar-díj jelölésből egyet sem sikerült díjra váltaniuk, a megérdemelt helyet foglal el a kult-filmek listáján. Nyilván azért is van ez így, mert kiváló sztárok működtek közre a produkció elkészítésében. A rendezői széket Jim Sheridan foglalhatta el, a vásznon pedig olyan sztárok tűnnek fel, mint Al Pacino, Emma Thompson vagy Marlon Brando.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. Daniel Day-Lewis csaknem 15 kg-ot fogyott le a szerep kedvéért.

2. Daniel Day-Lewis a forgatás alatt egy börtönben aludt éjszakánként, és megkérte a stáb tagjait, hogy lökdössék, inzultálják és provokálják őt, mint a smasszerok a fegyenceket.

3. A filmet megtörtént eseménye ihlették, az alapot Gerry Conlon regénye szolgáltatta, aki a történet egyi főszereplője is.

4. Jim Sheridan komoly kritikát kapott az miatt, hogy eltért a történtektől. A leglényegesebb eltérések a teljesség igénye nélkül: Joe McAndrew karaktere teljes egészében fiktív; nem Gareth Pierce képviselte a vádlottakat, de dolgozott az ügyön; Gerry és Giuseppe soha nem kerültek közös cellába.

5. Dixon nyomozó karaktere fiktív, valójában az ügyön több rendőrtiszt dolgozott. Ezek összegyúrva teszik ki Dixont.

6. Gabriel Byrne vásárolta meg Gerry Conlon regényének megfilmesítési jogait. Eredeti terve szerint ő alakította volna Gerry-t, de később inkább a háttérbe vonult.

7. Gabriel Byrne a film a stáblista szerint a film executive producere volt, de Byrne a történet alapos megmásítása miatt végül elhatárolódott a produkciótól.

8. Pete Postlethwaite alakítja Daniel Day-Lewis édesapját, holott a valóságban mindössze 11 évvel idősebb.

9. Gerry Conlon szerette volna, ha Johnny Depp alakítja őt a filmben, de ez nem volt lehetséges.

10. Paul Hill szerepét felajánlották Bono számára is, de a U2 turnéja miatt nem tudta vállalni a szerepet.