Sokan talán még a mai napig nem tudják, hogy az eredeti Star Wars trilógia harmadik részét nem George Lucas, hanem Richard Marquand rendezte, mindenesetre a Csillagok háborúja-univerzum atyja igen aktívan kivette a részét a munkálatokból, amint erről az alábbi kulisszák mögötti fotók is árulkodnak.

A Jedi visszatér mozibemutatójára 1983. május 25-én került sor. Eredetileg május 27-re volt kitűzve, de később megváltoztatták, hogy egybeessen az eredeti Star Wars-film 1977-es bemutatójának dátumával. Egy gigászi, világméretű marketingkampány keretében Tim Reamer illusztrátor készítette a film ikonikus plakátjához és más reklámokhoz. Az eredeti filmet később, 1985-ben újra bemutatták a mozikban.

Talán kevesen tudják azt is, hogy a film eredeti teaser trailere A Jedi bosszúja címet viselte. 1982 decemberében azonban Lucas úgy döntött, hogy a "bosszú" nem megfelelő, mivel egy igazi Jedi soha nem állhat bosszút, és visszatért az eredeti címhez. Csakhogy ekkorra már több ezer "Bosszú" teaser plakátot nyomtattak és terjesztettek, így a Lucasfilm leállította a poszterek szállítását, és a megmaradt 6800 darabos készletet 9,50 dollárért eladta a Star Wars rajongói klubtagoknak.

Galériás kult rovatunkban ezúttal közel negyven évet utazunk vissza az időben egy igazi sci-fi klasszikus, A Jedi visszatér forgatására, hogy 25 olyan ritka fotót mutassunk be, melyeket minden rajongónak látnia kell. A galériát az alábbi kis képek bármelyikére kattintva tudjátok megnyitni. Ha pedig még többre vagy kíváncsi, less be a kulisszák mögé az alábbi videóval!