5 érv, amiért sokan utálják a Halálos iramban 9-et, és 5, amiért mégis lehet szeretni

Sok-sok csúszás és halogatás után végül a mögöttünk hagyott hétvégén csak a mozikba került végre a Halálos iramban 9. Az elmúlt évtized egyik legsikeresebb nem Marvel filmsorozata eddig is híres volt a fizikát és az ésszerűséget figyelmen kívül hagyó akcióiról, de ezt minden új részben sikerült mindig felülmúlniuk. Mégis, néha a kevesebb talán több. A film hiába kontráz rá minden szinten minden korábbi epizódra, valahogy a nézőket mindez már nem igazán tudja meghatni.

Az igazi rajongók persze elsők közt váltanak jegyet a filmre, hiszen végre újra lehet moziba járni és régóta várt kedvencük is visszatér. De megéri-e tényleg jegyet váltani rá? Álljon most itt öt érv, ami a film ellen szól, mivel ezekkel van tele a világsajtó. És álljon után öt érv, ami pedig arra mutat rá, hogy a sok kritika ellenére is igenis megéri beülni a Halálos iramban 9-re.

Szóval az ellenérvek:

1. Borzasztó gyenge, kiszámítható forgatókönyv: A harmadik résztől kezdve gyakorlatilag a teljes franchise Chris Morgan forgatókönyveiből készült. Már a korábbi részek sem a mélyen szántó és csavaros sztorikról voltak híresek, de nem is ezt várta tőlük a néző. Most viszont a rendező Justin Lin és a forgatókönyvíróként csak szárnyait próbálgató Daniel Casey jegyzi a forgatókönyvet, ami még a korábbiaknál is sokkal gyengébb lett.

2. Rém gyenge negatív szereplők: Ha a forgatókönyv gyenge, akkor a szereplők még gyengébbek. Általában a jófiúk mindegyik részben adottak, és mindig valaki új, a korábbiaknál sokkal dörzsöltebb és veszélyesebb alakkal kell szembenézniük. Most is így van, csak épp ezúttal még a szokásosnál is gyengébbre sikerültek. A John Cena által alakított idősebbik Toretto fivér tökéletesen érdektelen figura, akit bármelyik agyongyúrt színész eljátszhatott volna. Cipher karaktere végig egy üvegkalitkában ücsörög, aki pedig vigyáz rá, már szóra sem érdemes.

3. Nyúlik, mint a rétestészta: Ma már nem lehet blockbusternek szánt filmet másfél órábe belesűríteni és pont. Itt már meg sem próbálták kivágni a sallangot, így a játékidő közel két és fél órásra nyúlik, 145 perc. A sorozatra egyébként is jellemző az időhúzás, mivel a negyedik rész óta nem sikerült bemenni két óra alá. Ha jó lenne a sztori, ez nem lenne gond, de mint tudjuk, nem az…

4. Továbbra sem forog kockán semmi: Az eddigi filmekben is megszokhattuk, hogy a főszereplőknek semmi baja sem eshet. Oké, egyet-egyet elveszítettünk, de a csapat gerince áll mint a cövek. Arról nem beszélve, hogy csak Dom Torettónak nagyjából ezerötszázhuszonhárom alkalommal kellett volna garantáltan meghalnia, de általában még a haja szála sem görbült (mert nincs is neki)… A kilencedik filmben sem kell attól tartani, hogy hirtelen halandóvá válnak hőseink. Olyannyira nem, hogy még az is visszatér, akiről eddig azt hittük, hogy meghalt…

5. Összességében a franchise leggyengébb része: A negyedik filmmel újra életre keltették a sorozatot, bár sokak szerint az a negyedik rész sem volt túl veretes. És bár az egész brand leplezetlenül arra épít, hogy a látvánnyal és adrenalinnal adja el magát, valahogy az egész mostanra totál kifújt. Márpedig még egy film biztosan lesz, de nagyon jót tenne neki, ha inkább visszavenne az őrületből és egy sokkal hitelesebb valamit próbálnának belőle faragni.

A fentiek alapján a Halálos iramban 9 tényleg nem a legélesebb kés a fiókban. De persze neki is vannak jó tulajdonságai, amik miatt ha nagy rajongó vagy, akkor igenis érdemes beülni erre a laza két és fél órára a moziba.

1. Annyira bugyuta az akció, hogy már jó: Míg az első filmek tényleg az autóversenyzésre koncentráltak, a feltámadás után már az állandó önmagára kontrázás volt a lényeg mindegyik új filmben. Mindig ki tudtak találni valami még nagyobb őrültséget mint korábban. És ez a kilencedik filmben már a tetőfokára hág. Annyira hiteltelen és nonszensz az akció, hogy az már tényleg szórakoztató.

2. A szereplők közti kémia: Olyan régóta van már együtt a csapat, hogy már mindenki zsigerből tudja a szerepét. Éppen ezért nagyon jól működik a karakterek közti kémia, jók az oda-vissza beszólogatások, mindenki remekül hozza a saját személyiségét.

3. Irány az űr: Igen, ahogy arra előzetesen is számítani lehetett, immár a világűr sem akadály, ha valami őrült akcióra van szükség. Space-X, a NASA vagy az orosz űrügynökség valamelyik kimustrált rakétája? Ugyan, autóval megyünk a világűrbe!!! Kell-e ennél jobb érv, hogy megnézze valaki a filmet?

4. Azért Han visszatérése mindenképpen örömteli: Oké, ezzel végérvényesen kiheréltük a tétet és a kockázatot, de ettől még örülünk neki. Mert Han az egyik legszimpatikusabb figura volt az egész bandában, aki a harmadik részben (ami ugye a hatodik után játszódik) meghalt. Azt most nem lőnénk le, hogy miként, de most mégis visszatér, mi pedig örülünk neki.

5. A filmvégi extra jelenet: Mert bizony manapság már ekkora kaliberű filmet nem lehet extra jelenet nélkül elkészíteni. És most az extra jelenet nem csak céltalan poénkodás (de persze picit az is), hanem a következő film kvázi felvezetése egy olyan cameóval, ami miatt minden rajongónak nagyon érdemes kivárni azt a plusz pár percet a moziban, mielőtt kirohanna a mosdóba…

akció | kaland | krimi | thriller

Dom Toretto családját veszély fenyegeti. Ha meg akarja menteni Lettyt és a fiát, Briant, számot kell vetnie korábbi tetteivel. A csapat újra összeáll, hogy megfékezzék az őrült... több»