A BAFTA-n sem talált legyőzőre a SráckorA kép forrása: Universal Studios

A Sráckor nyerte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia legjobb filmnek járó díját.

Richard Linklater 12 éven keresztül forgatott drámája, a Sráckor lett a BAFTA vasárnapi díjkiosztójának legnagyobb nyertese, mely a legjobb film díját kívül további két kategóriában győzedelmeskedett. Linklater lett a legjobb rendező, míg a legjobb női mellékszereplőnek Patricia Arquette-et találták.

 

A legjobb színész A mindenség elmélete főszereplője, Eddie Redmayne lett, a legjobb női színésznő díját pedig a Megmaradt Alice-nek-ben remeklő Julianne Moore vehette át.Nem született meglepetés a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában sem. A BAFTA bizottsága J.K. Simmons a Whiplash-ben nyújtott alakítását találta a legjobbnak. A film a vágás és a hang kategóriájában is győzedelmeskedett.

 

A mindenség elmélete a brit filmek mezőnyében verhetetlen volt, mely a legjobb adaptált film forgatókönyvének járó díjat is elnyerte.

 

A legjobb eredeti forgatókönyv díjának Wes Anderson örülhetett (A Grand Budapest Hotel), de a film további négy kategóriában diadalmaskodott (filmzene, díszlet, jelmez, smink, frizura).

Az operatőrök mezőnyében Alejandro González Iñárritu Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmjét fényképező Emmanuel Lubezki győzött. A legjobb idegen nyelvű film a lengyel Ida, a legjobb dokumentumfilm az Edward Snowden történetét feldolgozó Citizenfour lett, míg a legjobb egész estés animáció díjával A Lego-kalandot tüntették ki. A legjobb vizuális effektusokért járó díjjal a Csillagok között gazdagodott.

 

A brit filmakadémia Mike Leigh filmrendező életművét BAFTA-tagsággal ismerte el.