A Fekete Párduc 12 Critics’s Choice Awards jelölést kapott

Ryan Coogler Marvel-filmje, a Fekete Párduc már bemutatásakor történelmet írt, rekordokat döntögetett és igazi popkulturális szenzációként tartják számon azóta is. Ám a diadalmenetnek még nincs vége, hiszen az idén februárban bemutatott film jó eséllyel pályázik neves filmes díjakra is.

A Critic’s Choice Awards jelöltjei között is ott van a film, ami 12 jelölést kapott, így csak egy kevéssel maradt el az igazi favorittól, a beszédes címet kapott A kedvenc című drámától, amely 14 jelölést érdemelt ki. Nagyon érdekes meccs lesz, hogy melyik film hányat vált végül díjra – ám a Fekete Párduc jelöléseinek számánál talán az érdekesebb, hogy pontosan milyen kategóriákban is találták díjra esélyesnek a filmet.

A film a Legjobb film, a Legjobb férfi mellékszereplő, Legjobb szereplőgárda, Legjobb forgatókönyv, Legjobb operatőr, Legjobb produkciós design, Legjobb jelmez, Legjobb haj és smink, Legjobb vizuális effektek, Legjobb akciófilm, Legjobb főcímdal és Legjobb filmzene kategóriában indul. Felsorolni is fárasztó – és az első kategóriák kifejezetten fontos és ritkaságszámba menő jelölések egy szuperhős-filmnél.

Coogler alkotása tehát nem csak a széles közönséget győzte meg, hanem a kritikusokat is, akik nem tudták – ha egyáltalán akarták – figyelmen kívül hagyni sem a filmet, sem a film által kiváltott hatalmas hatásokat.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy nem ez az egyetlen Marvel-film, ami jelölést kapott vagy esélyes bármilyen díjra is a díjátadón: a Bosszúállók: Végtelen háború a legjobb vizuális effekt és legjobb akciófilm címéért szállhat harcba, a Deadpool 2 pedig a legjobb vígjáték, a legjobb akciófilm vagy a legjobb vígjátékban szereplő színész díját viheti majd haza, ha úgy alakul.

A jelölések szép száma talán jelezheti, hogy a film nem fog üres kézzel távozni a ceremóniáról, ez pedig jó belépő lenne az Oscar-jelöléshez, amivel a film tényleg feltenné az i-re a pontot. Ugyan az Akadémia csak jövő januárban teszi majd nyilvánossá a hivatalos jelöltek listáját, az alkotók és a stúdió reménykedhet benne, hogy a film legalább egy kategóriába bekerül. Amikor az Akadémia nemrég szerette volna egy Népszerű film – kategóriával bővíteni a listát, akkor ebben nagy motivációt jelentett például a Fekete Párduc páratlan közönségsikere. Vagyis az Akadémia akkor már elismerte, hogy valamilyen díjat nagyon szeretne adni a filmnek, és már csak pár hónapra vagyunk attól, hogy erről meg is bizonyosodhassunk.