Sok rajongóban felmerülhetett a fenti kérdés. Elsőre valóban jogosnak tűnik, ám aki olvasta J.R.R. Tolkien műveit, az azokban választ is kaphatott rá. De ha ez eddig kimaradt, mi most összeszedjük az érveket az ellen, hogy a Sasok vigyék az Egy Gyűrűt a Végzet hegyéhez.

Először is, miről van szó? Szauron azért készítette az Egy Gyűrűt, hogy azzal uralkodjon a többi hatalomgyűrű felett. Végül elveszítette a gyűrűt és az sok-sok évre eltűnt. Végül Szméagol talált rá, akit meg is rontott a gyűrű gonosz hatalma és Gollummá változtatta. Ezt követően a gyűrű Bilbóhoz került, tőle pedig Frodóhoz.

Ekkor jött rá Gandalf, hogy milyen tárgy is van a barátai birtokában, és ekkor döntött úgy, hogy ez az egyetlen lehetőség, hogy végleg elpusztítsák azt. Ehhez viszont a gyűrűt el kellett juttatni a Végzet hegyéhez Mordorban, ahol készült, mert csak a hegy lángjai képesek azt elpusztítani.

A Gyűrűk Ura trilógiában (ritka kulisszák mögötti fotók a galériánkban), de már az annak előzményeit elmesélő A hobbitban is felbukkantak a Sasok, élükön Gwaihirral, a Saskirállyal. Ők azok, akik több ízben is segítettek Gandalfnak. A Hobbitban kimenekítették őt és törp szövetségeseit az orkok szorításából. A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége során ő szökteti meg az Orthanc tornyának csúcsáról. A Gyűrűk Ura: A király visszatérben pedig a Sasok is becsatlakoznak az utolsó, mindent eldöntő csatába, ahol legyőzik a Nazgülokat.

Sok rajongóban felmerülhetett a kérdés, hogy Gandalf miért nem kéri meg egyszerűen e nemes madarakat, hogy vigyék el az Egy Gyűrűt Mordorba, de legalább Frodót és Samut juttassák el oda. E kérdésre a könyvekben is kapunk választ, de vannak egyéb érvek is.

A könyvekből kiderül, hogy a Sasok nemes lények, akik teljes mértékben saját akaratukból cselekszenek. Gwaihir azért segíti Gandalfot, mert egykor ő is megmentette az életét. De soha nem parancsra cselekszenek, mindig saját döntésükből.

Emellett a puszta logikus gondolkodás is kizárja a Sasok segítségét. Gandalf ugyanis a lehető legnagyobb titokban akarta eljuttatni a gyűrűt Mordorba úgy, hogy arról Szauronnak ne legyen tudomása. Erre viszont a hatalmas madarak nem alkalmasak. Amint megközelítenék a gyűrűvel Mordort, a Nagzülok azonnal lecsapnának rájuk, ami hatalmas kockázat lett volna.

Arról nem is beszélve, hogy az Egy Gyűrű könnyen megfertőzi a hordozóját gonoszsággal, éppen ezért nem vihette el Mordorba sem a nagyhatalmú Gandalf, sem Galadriel. Ugyanez érvényes a Sasokra is. Így az egyszerű és végtelenül ártatlan hobbitoknál alkalmasabb teremtmény nem is létezhetett volna a küldetés teljesítésére.