(Figyelem, előfordulhatnak spoilerek a cikkben!) Az utóbbi idők egyik legnépszerűbb sorozata a Netflixen futó A nagy pénzrablás, amely immár az ötödik évadát tapossa. A spanyol krimi egy csapat tolvajról szól, akik megpróbálják végrehajtani az évszázad rablását, de persze mint általában, egy sor nem várt fejlemény miatt nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy előre eltervezték. A sorozat rajongóinak már az első évadban is feltűnhetett, hogy sok hasonlóságot mutat egy másik alkotással, egészen pontosan az 1994-es Léon, a profival.

Luc Besson klasszikusában a Jean Reno által alakított Léon magához veszi a szomszéd fiatal lányt (Natalie Portman), akinek az egész családját lemészárolták. Mivel Léon profi bérgyilkos, idővel a tanítványává fogadja az ifjú Mathildát, aki így megkapja az eszközt, hogy bosszút álljon a családjáért.

A nagy pénzrablás készítői kezdettől fogva nem titkoltan merítenek ihletet ebből a filmből. Tokyo karaktere szinte egy az egyben Mathilda tükörképe, még a haját is hasonlóra vágták – ezt sem véletlenül. Emellett a Tokyo és a Professzor közötti kapcsolat is erősen emlékeztet Léon és Mathilda mentor-tanítvány viszonyára. Tokyo a Professzorban új apafigurát és mentort talált, pontosan úgy, ahogy Mathilda is.

De a hasonlóságoknak itt még nincs vége, hiszen Tokyo halála egy az egyben Léon halálának a másolata. Mindkettőjüket lelőtték, de még élnek, amikor gyilkosuk odasétál hozzájuk, hogy közelről végezzen velük. Ám ekkor kiderül, hogy egy kibiztosított gránát lapul a kezükben, így végül felrobbantják ellenségüket.