A Netflix jócskán felülmúlta a várakozásokat, nagy változást jelentettek be 2025-reA kép forrása: Juraj Gabriel on Unsplash

A Netflix csütörtökön számolt be a 2024-es első negyedévi eredményéről, amelyből kiderül, hogy 9,33 millió fizetős előfizetővel bővültek, felhasználói szinten. A streaming óriás szerint az előfizetők száma globálisan 269,60 millió emelkedett március 31-ig!

Ezek az adatok azt a 2023-as utolsó negyedévet követik, amikor is 13,1 millió előfizetővel emelkedett meg a Netflix felhasználóinak száma világszerte. Ez is rekord volt és ennek, valamint az idei növekedésnek köszönhetően tette meg bejelentését a Netflix.

A bizonyos nagy hír

2025-től kezdve nem fog negyedéves előfizetői összesítésekről beszámolni a Netflix, ami biztosan sokkolni fogja az iparágat, amelyet évek óta a streaming előfizetőkért folytatott harc fűt.

Mik segítették ekkora sikerre - ismét - a Netflixet?

A 2024-es első negyedévi kínálat olyan címeket tartalmazott (a teljesség igénye nélkül), mint az Avatár - Az utolsó léghajlító, A 3-test probléma, az  Úriemberek, a Nem versz át, A hercegnő és a sárkány vagy a Griselda.

Növekedés régiókra lebontva

Az Egyesült Államokban és Kanadában az első negyedévben 2,53 millióval nőtt a fizetett előfizetések száma. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 2,92 millióval bővült ez a szám. A latin-amerikai régióban 1,72 millióan csatlakoztak. Az ázsiai-csendes-óceáni piac pedig 2,16 millióval lett nagyobb.

Az anyagi vonatkozások

A Netflix az első negyedéves előfizetői számokkal kapcsolatos elemzői becslések túlszárnyalása mellett a pénzügyi eredmények tekintetében is felülmúlta a várakozásokat. A Wall Street az LSEG, korábban Refinitiv által szolgáltatott elemzői konszenzusadatok szerint a Netflix 2024 első negyedévére 4,26 dolláros részvényenkénti nyereséget prognosztizált 8,73 milliárd dolláros bevétel mellett.

A negyedéves nettó nyereség 2,33 milliárd dollár volt. A szabad cash flow 2,13 milliárd dollár volt. A második negyedévre a Netflix 9,49 milliárd dolláros bevételt és 4,68 dolláros hígított EPS-t prognosztizál 2,06 milliárd dolláros nettó nyereség mellett.

A teljes 2024-es évre a Netflix 13-15 százalékos bevételnövekedést és 25%-os működési árrést vár.

Netflix a tőzsdén

A Wall Street várakozásait azonban mindez több szempontból is felülmúlta.

Az első negyedévi eredményjavulás ellenére a Netflix részvényei több mint 4,5 százalékot estek a csütörtöki zárás utáni kereskedésben, valószínűleg azért, mert a befektetők negatívan reagáltak arra a hírre, hogy a streamingszolgáltató felhagy a negyedéves előfizetői számok közlésével.