76 Tolkien  (2019)

J.R.R. Tolkien, a huszadik század egyik legnagyobb hatású angol írója, aki szépirodalomban, nyelvészetben és történelemtudományban is nagyot alkotott. Megteremtette a szépirodalmi igényű fantasy alapjait, és művei még mindig olyan relevánsak, hogy az Amazon Studios nemrég 500 milliárd dollárt fizetett ki könyvei további megfilmesítési jogaiért.

A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége az író könyveiből eddig 6 igen sikeres filmet rendezett, és több generáció nőtt fel művein, amelyek egy teljesen új mitológiát teremtettek. Mégis magáról az íróról a szélesebb közönség vajmi keveset tud: ezen szeretne változtatni az idén május 10-én érkező Tolkien.

Az életrajzi film a finn Dome Karukoski rendezésében és Nicholas Hoult főszereplésével készült, és hűen próbálja meg bemutatni a fiatal Tolkien életútját, illetve felfejteni azokat a hatásokat, élményeket és közösségeket, amelyek inspirálták az írót Középfölde varázslatos világának megteremtésére – kezdve az angol vidéken töltött gyerekkorától az oxfordi egyetemen át az első világháború borzalmáig.

A filmben Hoult mellett olyan sztárok tűnnek fel, mint Lily Collins, Colm MeaneyLaura DonnellyDerek JacobiGenevieve O'ReillyPam Ferris és Craig Roberts – és remekül passzol azoknak a filmeknek a sorába, ami azt a kérdést feszegeti, hogyan hatottak híres írók munkássága az életük jelentősebb eseményei: ilyen az Én, Pán Péter, Viszlát Christopher Robin és a Banks úr megmentése.

Íme a film első, hivatalos angol nyelvű előzetese: