91 Gladiátor  (2000)

A Gladiátor az ezredforduló környékének egyik legjobb filmje, amely méltán kapott több Oscar-díjat is. Ridley Scott filmje a kasszáknál is hatalmas sikert aratott. Az ókori eposz elkészítése már önmagában is igen kemény feladat volt, de sajnos egy tragikus haláleset csak még nehezebbé tette az egészet.

A Gladiátor egyik fontos mellékszerepét Oliver Reedre osztották. Ő játszotta Proximót, a főhős Maximus öreg barátját és mentorát. Proximo a filmben hősi halált hal, hogy barátja megmenekülhessen, de eredetileg nem ezt a sorsot szánták neki. Csakhogy az élet közbeszólt.

Ridley Scott külön megállapodott a munkálatok rajtja előtt Oliver Reeddel, hogy a színész a forgatások ideje alatt nem fog alkoholt fogyasztani. Erre az egyezségre azért volt szükség, mert a színész hírhedt volt a vedelési szokásairól. Sajnos azonban Oliver Reed sajátosan értelmezte ezt a megállapodást. Hétköznap, a forgatások alatt valóban nem ivott, de cserébe hétvégenként igyekezett pótolni a lemaradást. És végül ez az életébe került.

A forgatás nagyjából felénél az egyik ilyen hétvégén az egyik közeli pubban érte a színészt a végzet. A beszámolók szerint már hajnalodott, amikor egyszer annyit mondott, hogy nem érzi jól magát, lefeküdt a földre a pub közepén és soha többé nem kelt fel. A szemtanúk elmondása szerint eddigre legalább nyolc pint sört, egy tucat rum shotot, fél üveg whiskyt és némi konyakot döntött magába. A pubban akkoriban egy nemrég kikötött brit romboló legénysége is tivornyázott, a színész pedig őket hívta ki egy ivó és szkander párbajra. Az orvosi jelentések szerint Oliver Reed halálát szívroham okozta.

A tragédia nem csak megviselte a stábot és a színésztársakat, de komoly fejtörést okozott a hogyan továbbról Ridley Scottnak is. Az első dolga az volt, hogy átírja a forgatókönyvet, így halt hősi halált Proximo. De még így is volt néhány jelenet, amit a színész nélkül kellett leforgatniuk. Ezeket végül CGI-vel oldották meg, ami manapság már rutinmunkának tűnne, ám húsz évvel ezelőtt még kifejezetten nagy kihívást jelentett a speciális effektekért felelős The Mill stúdiónak.

Két jelenetet kellett úgy megoldani, hogy egy dublőr testére más jelenetekből digitálisan rámásolják Oliver Reed fejét. Az egyik jelenet, amikor Proximo egy cellában látogatja meg Maximust, ez volt a nehezebb a rácsok és az árnyékok miatt. A másik pedig Proximo halála volt, amelyhez szintén más jelenetekből másolták át a színész fejét. Ezt a két jelenetet, amelyek összesen alig bő két percet jelentenek a filmben, 3 millió dollárnál is többe került elkészíteni.