57 Capone  (2020)

Al Capone neve mindenki előtt ismert, hiszen a legtöbben vele azonosítják a XX. század gengszterkorszakát, a ’20-as és ’30-as éveket. Tény, hogy Capone ekkortájt volt a csúcson, ahonnan aztán igen nagyot bukott – egészen az Alcatrazig. Végül túlélte a börtönt, és haláláig visszahúzódott életet élt Floridában. Ezekről az évekről forgatott filmet Tom Hardy, akinek az átalakulásáról Capone még mindig élő unokahúga is elmondta a véleményét.

Tom Hardy a Capone című életrajzi drámában ölti magára Al Capone szerepét, amely tehát a börtön utáni éveket fogja elsősorban feldolgozni. Ennek megfelelően már egy idősödő, betegeskedő Caponét láthatunk majd, ami jelentős fizikai átalakulást követelt meg a színésztől is. Persze ez elsősorban a sminkesek és a grafikusok munkáját jelenti, akik szinte a felismerhetetlenségig elmaszkírozták Tom Hardyt.

Munkájuk olyan jól sikerült, hogy a nemrégiben bemutatott első, rövidke előzetes után még Deirdre Marie Capone, a gengszter még mindig élő unokahúga is elismerően nyilatkozott. Elmondása szerint nincsenek kétségei a színész kvalitásait illetően, ugyanakkor nagyon reméli, hogy hitelesen fogják ábrázolni nagybátyját a filmben. Hitelesen, mint egy nagyon sikeres üzletembert, aki emberek százainak adott munkát akkoriban.

Deirdre Marie Capone aktívan őrzi és kezeli nagybátyja emlékét, 2010-ben könyvet is írt róla, amelyben a családhoz fűződő viszonyát állította a középpontba. Sok közös emléküket vetette papírra, köztük arról, hogyan tanította meg Al Capone úszni vagy biciklizni, vagy arról, hogy mennyire szeretett Mikulást játszani a gyerekeknek.

Hogy mindezekből a Capone mennyit fog bemutatni, azt nem tudni, mindenesetre Deirdre Marie Capone állítása szerint őt senki sem kereste meg eddig a film kapcsán, hogy a segítségét kérje. A premierre május 12-én kerülhet sor, ám a koronavírus-járvány miatt először nem a mozikban, hanem digitális, kölcsönzős formában. A tervek között ugyanakkor szerepel egy későbbi mozis premier is, miután a globális válsághelyzet lecseng és a mozik újra kinyithatnak.