Tegnap érkezett a hír, hogy a legendás színésznő, Angela Lansbury alig néhány nappal 97. születésnapja előtt álmában elhunyt. Most tíz érdekességgel emlékezünk meg róla, amelyekről talán sosem hallottál még.

1. Három ország állampolgára is volt: Angliában született, így ez adott volt, de megkapta az ír állampolgárságot is, ahonnan az édesanyja származott, valamint az amerikai állampolgárságot is, ahol dolgozott.

2. Édesapja miatt lett színésznő: Mikor kilenc éves korában édesapja rákban elhunyt, megváltozott a színésznő élete. Saját bevallása szerint egész életében semmi sem érintette olyan mélyen, mint apja elvesztése. Gyászát színészettel kezelte, amiben szintén színésznő édesanyja is támogatta. Együtt járták az országot és színpadi fellépéseket vállaltak.

3. A bombázások űzték Amerikába: 1940-ben az édesanyjával és két fivérével együtt költöztek az USA-ba. Ennek oka a Blitz volt, vagyis a németek hadművelete, amelyben Angliát kezdték bombázni. A család ez elől menekült a tengerentúlra.

4. Rögtön első filmszerepéért Oscarra jelölték: első filmje a Gázláng volt 1944-ben, amelyben Ingrid Bergman mellett játszhatott. Olyan kimagasló alakítást nyújtott, hogy azonnal jelölték is a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára, de ezt nem nyerte meg.

5. Hírességek legjobb barátnője volt: 1966-ban ismerkedett meg Bea Arthurral, akivel együtt szerepeltek egy darabban. Hamar nagyon jó barátnőkké váltak és ez egész életükre meg is maradt. De 1944-től egészen a haláláig Elizabeth Taylorral is nagyon közeli barátságot ápolt. Bea Arthur előtt azzal is tisztelgett, hogy a Gyilkos sorok főszereplőjét, Jessica Beatrice Fletchert utána nevezte el.

6. Pedig majdnem nem ő lett Jessica Fletcher: Ahogy az lenni szokott, az egyik leghíresebb szerepét eredetileg nem is neki szánták. A furfangos írónő karakterét ugyanis először Jean Stapleton, majd Doris Day színésznőknek ajánlották fel, de mindketten visszautasították azt.

7. Jessica Fletcher Guinness-rekorder: A kitalált karakter is bekerült a világrekordokat jegyző szervezet gyűjteményébe. Méghozzá azzal, hogy ő lett minden idők legtermékenyebb amatőr nyomozója. Összesen négy egész estés moziban és 265 epizódban nyomozott, amivel még a "nagy rivális" Miss Marple-t is lekörözte.

8. Emmyt sosem, Tonyt többször is: Angela Lansburyt összesen tizennyolc alkalommal jelölték Emmy-díjra harminchárom év alatt, de egyszer sem nyerte meg. De nem bánkódott miatta, hiszen öt Tony-díjat is bezsebelt az évek során.

9. A Brit Lovagrend parancsnoka: A színésznőt először 1994-ben tűntették ki, a Brit Lovagrend Parancsnokává választották. Húsz évvel később, 2014-ben pedig a Brit Lovagrend Dáma Parancsnokává, a színjátszás, a jótékonysági munka és a Windsori kastélyban végzett jótékonysági tevékenységéért.

10. Megmentette gyerekeit Charles Manson karmai közül: Még 2014-ben egy interjúban mesélt arról, hogy a '60-as években a lánya és a fia is kapcsolatba került Charles Mansonnal és követőivel. Mindkét fiatal velük kezdett lógni és kábítószert is fogyasztottak velük. A színésznő, hogy ne keveredjenek nagyobb bajba, az egész családját Los Angelesből Írországba költöztette, ahonnan édesanyja származott.