Daniel Radcliffe (galériánkban) többször is hangot adott csalódottságának J. K. Rowling transzfóbnak minősített megjegyzései miatt.

“Végső soron nagyon elszomorít, mert tényleg ránézek arra a személyre, akit megismertem, az időkre, amikor találkoztunk, és a könyvekre, amiket írt, és a világra, amit megteremtett, és mindez számomra olyan mélyen empatikus” - mondta a színész a The Atlanticnak adott interjúban.

Radcliffe az első Harry Potter-szereplők között volt, aki felemelte a szavát a transz közösség védelmében, miután 2020-ban a Harry Potter-könyvek szerzője transznemű-ellenes megjegyzéseket osztott meg a közösségi médiában. Radcliffe a Trevor Project számára írt egy esszét, amelyben leszögezte, hogy szerinte "a transznemű nők nők".

“12 évig dolgoztam a Trevor Projecttel, és nem is tudom, mérhetetlen gyávaságnak tűnt volna számomra, ha nem mondok valamit. Meg akartam próbálni segíteni azoknak az embereknek, akiket negatívan érintettek a kommentek. És elmondani, hogy ha ezek Jo nézetei, akkor nem azok a nézetei mindenkinek, aki a Potter-franchise-hoz kapcsolódik” - tette hozzá Radcliffe.

A hónap elején Rowling válaszolt egy közösségi médiában megjelent kommentre, amely szerint azt várják, hogy Radcliffe és Harry Potter-társa, Emma Watson nyilvánosan bocsánatot kérjen az szerzőtől.

“Azok a hírességek, akik egy olyan mozgalomnak kedveskedtek, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik arra használták a platformjukat, hogy szurkoljanak a kiskorúak átváltoztatásának, tartogathatják a bocsánatkérésüket a traumatizált átváltozóknak és az egynemű terekre szoruló, kiszolgáltatott nőknek” - írta Rowling.

“Nyilvánvalóan a Harry Potter nem születhetett volna meg nélküle, így valószínűleg az én életemben sem történt volna semmi úgy, ahogyan most van, ha ő nincs. De ez nem jelenti azt, hogy az ember egész életében valakinek köszönheti azokat a dolgokat, amelyekben igazán hisz” - reagált Radcliffe azokra a kritikákra, amelyek szerint hálátlan, amiért szembeszáll Rowlinggal.

dráma | fantasy | kaland | misztikus

Harry, Hermione és Ron visszatérnek Roxfortba, hogy elpusztítsák az utolsó horcruxot. Mivel Voldemort egyre erősebb, és már a Mágiaügyi Minisztérium is a kezében van, minden... több»