Meghalt az Oscar-díjas zeneszerző, Jan A.P. KaczmarekA kép forrása: David Tomaseti on Unsplash

71 éves korában elhunyt Jan A.P. Kaczmarek zeneszerző.

Halálának hírét a Lengyel Zenei Alapítvány közölte a nyilvánossággal. Koninban született 1953-ban, később jogásznak tanult. Karrierjét azonban feladta, hogy az 1970-es években Poznanban zenét komponáljon egy kísérleti színházi társulat számára, amelyet Jerzy Grotowski avantgárd színházi rendező vezetett.

Pályafutása során olyan filmes produkciók zenéjét komponálta, mint A halálraítélt, Lélekvesztő, Teljes napfogyatkozás, Aimée és Jaguár és A hűtlen. A 2004-ben megjelent Én, Pán Péter című produkcióért Oscar-díjat kapott, mindemellett BAFTA és Golden Globe-díjra is jelölték.

“A képre adott azonnali reakció alapvető fontosságú. Amikor megnézek egy filmet, reagálok, és ez a legfontosabb pillanat. Aztán persze dolgozol a struktúrán és átdolgozod a dolgokat, de a lényeg, hogy megtaláld a jó témát vagy a zene jellegét, általában az első pillanatban történik meg” - nyilatkozott egy alkalkalommal a filmszerzés fontosságáról.

A lengyel kultúra külföldi népszerűsítéséért 2015-ben megkapta a lengyel lovagkeresztet, a Polonia Restituta-rendet, 2023-ban pedig a Lengyel Filmakadémia életműdíját.

Jan A.P. Kaczmareket felesége, Alexandra és három gyermeke gyászolják. Nyugodjon békében!

Hírességek, akiket 2024-ben veszített el a világ