Avatar 2: Kiderült, mennyi pénzt keresett a Disney a filmmelA kép forrása: 20th Century Studios

Az Avatar: A víz útja világszerte mintegy 2,317 milliárd dollárt hozott a kasszáknál, ezzel minden idők harmadik legsikeresebb filmje lett. De valójában mennyi pénzt keresett vele a Disney stúdió?

Hiszen nem minden pénz, ami a mozipénztáraknál befolyik, landol közvetlenül a Disney-nél. Természetesen a mozik is részesülnek a bevételből, a színészek és a stáb is részesedést kér, vannak marketingköltségek és még sok más tétel.

És nem James Cameron rendező jelentette ki a film bemutatása előtt, hogy a folytatás "a filmtörténelem legrosszabb üzlete" lesz, és minden idők harmadik vagy negyedik legsikeresebb filmjének kell lennie ahhoz, hogy nullszaldós legyen? 

A Deadline című amerikai szaklap az összesített számokat vizsgálta, és kiszámolta: az Avatar: A víz útja a jelek szerint 531,7 millió dolláros profitot hozott.

A szaklap azonban nem csak a kasszasikereket és az ebből származó profitot veszi figyelembe, ami piaconként nagyon eltérő. Az Egyesült Államokban például a Disney a jegybevétel mintegy 65 százalékát kapta, a világ többi részén mintegy 55 százalékát, Kínában pedig csak 25 százalékát. Az iparági magazin hozzáteszi még a házimozikból (DVD, Blu-ray, VoD), valamint a televíziózásból és a streamingből származó (becsült) bevételeket is.

Az Avatar 2 reklámja állítólag 175 millió dollárba került, bár ez valójában csak a teljes reklámköltségvetés fele. A Deadline szándékosan nem vette figyelembe azt a 170 millió dolláros promóciós költséget, amit a reklámpartnerek fizettek. Mindezen tételek levonása után a Deadline a fent említett 531,7 millió dolláros profitra jut a stúdió számára.

Ha összeadjuk a moziból, a házimozikból és a televíziós/streamingből származó bevételeket, az Avatar 2 valójában 1,619 milliárd dollárt hozott a Disney-nek. De ez természetesen nem veszi figyelembe a költségeket, amelyeket a mamutprojekt elnyelt - ezeket le kell vonni:

A magazin 400 millió dollárra becsüli a film tiszta gyártási költségvetését. Ebben benne vannak az új-zélandi adókedvezmények, valamint a további folytatások költségei, amelyeket részben párhuzamosan forgattak. Ezzel az Avatar 2 minden idők harmadik legdrágább filmje lenne.

A víz útja további költségei közé tartozik a szereplők és a stáb nyereségrészesedése, amely a Deadline szerint állítólag lenyűgöző 300 millió dollárra rúg - ennek nagy része a jelek szerint közvetlenül James Cameron számlájára került. Ő rendezett minden idők négy legsikeresebb filmje közül hármat. És állítólag Jon Landau producer is szépen keresett.