Már a hazai mozikban is látható a Brooklyn Oscar-jelölt rendezőjének, John Crowley új filmje, a Donna Tartt Pulitzer-díjas regényén alapuló Az aranypinty, melynek premierje kapcsán 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a filmről.

Bomba robban az egyik legrangosabb New York-i múzeumban. Kevesen élik túl a merényletet: egy 13 éves srác édesanyja meghal, ő azonban kijut a romok alól – és magával visz egy 17. századi németalföldi festményt. A félig elárvult fiú attól kezdve mindenhova magával viszi a képet: egy ideig részeges apjával tart Las Vegasba, azután jómódú nevelőszülőkhöz kerül, később műtárgyakat hamisít, zsarolásba keveredik és egy nemzetközi műtárgycsempész banda is üldözőbe veszi… De bárhová vetődik, jó és rossz emberek között, saját jó és rossz tettei nyomán mindig vele marad Az aranypinty… és befolyásolja az életét. A Pulitzer-díjas, a New York Times toplistájának csúcsára is feljutó regényből világsztárokkal készült az izgalmas, fordulatos és megható történet.

A filmet John Crowley rendezte (A törvény nevében, Brooklyn), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Nicole Kidman, Ansel Elgort, Finn Wolfhard, Sarah Paulson, Luke Wilson, Jeffrey Wright és Willa Fitzgerald. A forgatókönyvet Peter Straughan szerezte.

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • Az aranypinty a Warner Bros. és az Amazon első közös filmje. Utóbbi a film költségvetésének több mint a harmadát állta, és exkluzív jogokkal rendelkezik a produkció streamelésére és forgalmazására a saját platformján. A Warner a film mozis forgalmazásáért felel.
  • Donna Tartt azonos című regénye 30 hétig szerepelt folyamatosan a The New York Times bestseller listáján.
  • A film alapjául szolgáló regény címét adó Az aranypinty Carel Fabritius 1654-es festménye, mely a "Mauritshuis in The Hague" gyűjteményét képezi Amszterdamban. A Pulitzer-díjas regény szerzője, Donna Tartt húsz évvel a kötetének megjelenése előtt látta első alkalommal a festményt.
  • Az aranypinty Kelley Dixon első mozifilmje. Kelley-t eddigi pályája során 9 alkalommal jelölték Emmy-díjra a Breaking Bad - Totál szívás című sorozatban nyújtott alakításáért.
  • Nem Finn Wolfhard volt John Crowley első választása a fiatal Boris szerepére. A rendező eredetileg orosz színházi színészeket akart szerződtetni. Finn a castingon végül a tökéletes orosz akcentusával nyűgözte le a rendezőt és a film akcentus specialistáját, Kristina Nazarevskaiát.
  • Hobie szerepére Ralph Fiennes és Liam Neeson is esélyes volt, de egyikük sem vállalta. A szerepet végül Jeffrey Wright kapta.
  • Julianne Moore-t is megkeresték Theodore anyjának szerepére, azoban a színésznő nem élt a lehetőséggel.
  • Az aranypinty forgatása 2018. január 23-án kezdődött meg New Yorkban, majd április 3-tól Albuquerque-ben folytatódtak a munkálatok.
  • 2017. október 4-én a Variety-nek adott interjújában Roger Deakins elárulta, hogy ez lesz a következő filmje a Szárnyas fejvadász 2049 után. Ugyanezen a napon derült ki, hogy az Aranypinty főszerepében Ansel Elgortot láthatjuk majd.
  • A Warner Bros. 2014. júliusában szerezte meg Donna Tartt azonos című Pulitzer-díjas regényének megfilmesítési jogait.

Hazai premierdátum: 2019.09.19.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: