Az ember a mém mögött: Chuck Norris 75 évesA kép forrása: USA Network

Tegnap ünnepelte 75. életévét a legendás színész és sportoló, Chuck Norris, akiről azt tartják, hogy nem elfújja a gyertyákat a születésnapi tortáján, hanem azok megadják magukat neki. De vajon ki az ember a mém mögött?

Katona

Az Amerikai Légierőnél (USAF) szolgált, állomásozott többek között az Osan Légitámaszponton is Dél-Koreában. Később tiszteletbeli tengerészgyalogosnak és rangernek nevezték ki a nagy sikerű televíziós sorozata, a Walker, a texasi kopó kapcsán.  

Mém

A Chuck Norris-mém 2005-ben kezdett terjedni, valószínűleg egy tévés showműsor adta neki a lökést, a Late Night with Conan O'Brien, melyben a Walker kapcsán kezdték kifigurázni Norrist, azóta a viccek végtelen változatban jelentek meg, azt hangsúlyozva, hogy Chuck Norris milyen erős/maszkulin/legyőzhetetlen/keményfiú. Ezek az abszurd és szatirikus mémek több perhez is vezettek, bár a hithű katolikus és elkötelezett konzervatív Norris nagyon jól fogadta a vicceket, sőt The Expendables - A feláldozhatók 2. egyik jelenetében maga is elsütött egyet:  „Chuck Norrist megmarta egy kobra, és öt napos őrjítő fájdalom után… a kobra kimúlt.”

Humanista

Számos jótékonysági szervezetet alapított, amelyek elsősorban a gyermekek védelméért és támogatásáért, valamint a veteránok ügyéért állnak ki.

Politikai aktivista

A színész 1988-ban tevékenyen részt vállalt George Bush kampányában, és híresen konzervatív gondolkodásának többször is hangot adott.

Brand

Saját farmermárkája volt, melynek különlegessége a kényelmében, és abban rejlett, hogy nagyon rugalmas volt, így a színész védjegyévé váló mozdulatokat is végre lehetett hajtani bennük, már aki birtokában volt az ezekhez szükséges képességeknek.

Sportoló

Chuck Norris 6-szoros karate világbajnok, 1968 óta nem kapott kis versenyen. Összesen 10 meccset vesztett, a karrierjét 168 győzelemmel és 2 döntetlennel zárta. Ő volt az első nyugati harcos, aki nyolcadik fokozatú fekete öves nagymester lett Taekwonodóban. Ezen kívül szintén fekete öves judóban, brazil ju-jitsuban és Tang Soo Doban.

Író

Politikai jellegű publikációi mellett számos kötet is fűződik a nevéhez. Ezek közé tartozik a Black Belt Patriotism: How to Reawaken America, életrajzi kötete, az Against All Odds és két regénye, a The Justice Riders és A Threat to Justice. A kötetek sikerének köszönhetően Norris még a New York Times bestseller listájára is felkerült.

Filmcsillag

1989-ben kapta meg csillagát a Hírességek Sétányán, de a szakma eléggé fukarkodott díjakkal, talán az egyetlen, amit érdemes kiemelni, a TV Guide Awards-jelölése a Walkerért, mely egyben karrierje csúcsát is jelentette. Norris az utóbbi években már csak meglehetősen ritkán vállal szerepet, 2005 óta mindössze a Feláldozhatók 2-ben láthattuk.