Már a mozikban Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne filmje, melynek premierje kapcsán mindent egy helyre gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudnod a filmről.

Ahmed semmiben sem különbözik a kortársaitól, ő is csak egy átlagos tinédzser, aki az iskola után videojátékokkal múlatja az időt. Csakhogy egy napon minden megváltozik, amikor az arab-belga származású fiú elkezd érdeklődni az iszlám fundamentalista irányzata iránt. Szabadidejében terrorcselekmények felvételeit nézi, családjának nőtagjait, beleértve anyját és lánytestvérét pedig folyton megalázó helyzetekbe hozza. A fiú egyre radikálisabb viselkedése miatt konfliktusba kerül a helybéli iskola egyik tanárnőjével is. Ahmed és tanára közti vita az iszlám vallás nőket érintő fejezeteinek értelmezését illetően egészen odáig fajul, hogy fiú az őt a szárnyai alá fogadó radikális nézeteket valló imám hatására sorsfordító elhatározása jut: úgy dönt, megöli a tanárnőt...

Az ifjú Ahmed a 2019-es, Cannes-ban tartott premierje után hangos kritikai sikert aratott, a film rendezői, Luc és Jean-Pierre Dardenne pedig elnyerték a legjobb rendezőnek járó elismerést. Az alkotást számos nemzetközi filmfesztivál díjaira jelölték, beleértve a francia Oscarként emlegetett César-díjat is. A rendezőpáros tagjai a kétezres években az európai filmművészet meghatározó alkotóivá váltak, Az ifjú Ahmed immáron a nyolcadik filmjük, mely szerepelt a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában.

A film rendezői székét Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne foglalhatta el (Két nap, egy éjszaka, Srác a biciklivel), míg a főbb szerepeket Idir Ben Addi, Myriem Akeddiou, Othmane Moumen, Olivier Bonnaud, Victoria Bluck, Claire Bodson és Amine Hamidou alakítják. A forgatókönyvet Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne szerezte.

Íme 6 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • A film rendezőpárosa (Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne) eddig kétszer nyerte el a Cannes-i Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. Az ifjú Ahmed immáron a nyolcadik filmjük, melyet jelöltek a rangos díjra.
  • "A naturalista megközelítés terén a rendezőpáros tartotta magát Bertolt Brecht szabályához: a realizmus arról szól, hogy igaz dolgokat mondjuk, hanem hogy a dolgokat annak nevezzük, amik" - írta a kritikájában a La Croix újságírója, Jean-Claude Raspiengeas.
  • A film forgatása 2018. július 24-én kezdődött meg Liége tartományban, egyebek mellett Seraing és Neupré városában, de a stáb három hetet forgatott Borlez-ben is.
  • A francia Oscarként emlegetett César Awardon Az ifjú Ahmedet is jelölték a legjobb külföldi film díjára.
  • A film versenyben volt a 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon az Arany Pálmáért. Bár a fesztivál fődíját nem nyerték el, Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne rendezőket a legjobb direktornak járó díjjal tüntették ki.
  • Az ifjú Ahmed vegyes kritikai fogadtatásban részesült. A film jelenleg 57 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2020. február).

Hazai premierdátum: 2020.07.02.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni:

dráma

Ahmed semmiben sem különbözik a kortársaitól, ő is csak egy átlagos tinédzser, aki az iskola után videojátékokkal múlatja az időt. Csakhogy egy napon minden megváltozik,... több»