Az ötödik elem 2 - Kiderült, miért nem készült el a kultfilm folytatása

Az ötödik elem nem csak Bruce Willis karrierjének egyik csúcspontja volt, nem csak Milla Jovovich karrierjét indította be Hollywoodban, de egyben Luc Besson egyik legjobb rendezése is volt. Más kérdés, hogy anyagilag meg bukta. A szándékosan kissé bugyuta akció-sci-fi-komédia viszont mára igazi kultfilmmé vált, ami úgy kerek, ahogy van, amihez egyetlen rajongó sem vár folytatást (remake-t pedig még kevésbé). Pedig volt egy pont, ahol karnyújtásnyira voltunk Az ötödik elem 2-től…

Már az első (és egyetlen) film tető alá hozása sem ment zökkenőmentesen. Erről a forgatókönyv egyik társírója, Robert Mark Kamen beszélt egy interjúban korábban. Az író elmesélte, hogy egy hollywoodi producer kereste meg egy nap, hogy van ez a Luc Besson nevű francia fickó és van nála egy nagyon furcsa forgatókönyv, rá kellene nézni. Robert Mark Kamen rábólintott a dologra, ám nagyjából egyetlen szót sem értett az egész forgatókönyvből, amit elolvasott.

Mikor később személyesen is találkozott Luc Bessonnal, elkezdte neki taglalni, hogy mi minden rossz a forgatókönyvében, de a rendező nem beszélt túl jól angolul és nem mindent értett meg abból, amit mondott neki. Ezért leginkább csak felhúzta magát azon, hogy egy hollywoodi forgatókönyvíró leszólja az ő műalkotását.

Robert Mark Kamen el is könyvelte magában, hogy soha többé nem hall majd a franciáról és a filmötletéről, ám pár héttel később Luc Besson felhívta és megkérte, hogy segítsen neki rendbe tenni a forgatókönyvet. Ő beadta a derekát, de még így is további évekbe tellett, mire a forgatások megkezdődhettek.

De nem is ezért nem születhetett meg soha a második rész. Hanem azért, mert az első sem volt túl fényes siker az amerikai kasszáknál. Robert Mark Kamen úgy gondolja, Az ötödik elem nem kicsit megelőzte a korát, az emberek még nem voltak rá felkészülve, ezért nem hozhatott annyi pénzt a konyhára, hogy a stúdió rábólintson a folytatásra. Pedig a forgatókönyv már el is készült addigra, ami nagyjából ugyanakkora volt, mint az első filmmé. Azt viszont jó eséllyel már sosem tudhatjuk meg, hogy mi is állt benne. De ismerve Luc Bessont, garantáltan valami őrültség, amit talán mai szemmel ugyanúgy imádnánk, mint Az ötödik elemet.

akció | kaland | sci-fi | szatíra

Ötezer évenként veszélybe kerül az Élet. Ekkor nyílik meg egy kapu az univerzum és a Gonosz között. A megmenekülés kulcsa a rejtélyes ötödik elem, ami a tűz, a víz, a... több»