Napra pontosan négy éve már, hogy a legendás színész, Burt Reynolds nincs köztünk. Nem akármilyen pályafutás volt az övé, amely közel hetven évet ölelt fel! Volt benne minden, csillogás, hullámvölgyek, botrányok és nagy visszatérések is. Burt Reynoldsról mesélünk nektek.

Hol született és milyen felmenői voltak?

Két olyan kérdés, amely nem teljesen világos a legtöbb rajongó számára és ez nem is meglepő. Burt Reynolds 1936-ban született, de sokáig nem volt tisztázott, hogy hol. A színészlegenda ugyanis egészen 2015-ig azt állította, hogy a georgiai Waycross városában látta meg a napvilágot, de ez nem volt igaz. Valójában a michigani Lansingben született. Családja itt is élt, amikor még gyerekkorában az apját besorozták. Burt Reynolds állítása szerint egészen szerteágazó családfával rendelkezik, hiszen ősei közt angol és skót, holland, ír és még cherokee származásúak is voltak.

Miután apját behívták a seregbe, a család többször költözött, míg végül a második világháború után a floridai West Palm Beachen telepedtek le. Itt is járt iskolába, ahol elsősorban az amerikai fociban jeleskedett. Olyan jó játékos volt, hogy több ösztöndíjajánlat közül is válogathatott. Ezek közül végül a Florida State Universityét fogadta el és itt tanult tovább.

Fájdalmas egyetemi évek

Bár a helyi focicsapat egyik megbecsült tagja volt, sajnos a sors közbeszólt. Előbb mérkőzésen sérült meg az egyik térde, de ha ez nem lett volna elég, nem sokkal később súlyos autóbalesetet is szenvedett. Itt a másik térde is maradandó sérüléseket szenvedett, sőt, még a lépét is el kellett távolítani.

A baleset miatt évekig nem folytathatta a tanulmányait és csak nagyon kemény munkával tudta ledolgozni a lemaradását. Végül visszatérhetett az egyetemre és annak focicsapatába is, de már nem volt a régi. Egy elveszített fontos mérkőzés után – részint, amiért őt okolták a vereséggel – örökre felhagyott a focival.

Talán is közrejátszott abban, hogy több figyelmet fordított a tanulmányaira, köztük az angolórákra is, ahol a tanára felkérte egy amatőr színdarab egyik szerepére. Egészen pontosan a főszerepet kapta meg.

Színházi szerepek és a televízió

Burt Reynolds azért fordult a színpadi színészet felé, mert egyszerűbb alternatívának tartotta a nyári munkánál. De ekkor még fel sem merült benne, hogy egyszer majd ezzel keresse a kenyerét. Eleinte kisebb szerepeket kapott, de aztán a Broadwayen is debütált. A darab akkora siker lett, hogy országos turnéra indultak vele. Ez adhatta meg számára a lökést, hogy komolyabban elkezdjen a színészettel foglalkozni. A turné után be is iratkozott egy tanodába, de ott először nem tudott igazán maradandót alkotni.

Mégis szerepet kapott egy darabban Charlton Heston mellett, majd nem sokkal később közel került hozzá, hogy szerepet kapjon az 1957-es Szajonara című moziban. Végül eltanácsolták, méghozzá azért, mert túlságosan is hasonlított Charles Bronsonra. Azt tanácsolták neki, hogy Hollywoodban próbálkozzon.

Ott aztán alkalmi munkákból kellett eltartania magát: teherautósofőr volt, kidobó és pincér is. Épp dokkmunkásként dolgozott, amikor felkérték, hogy egy forgatáson ugorjon ki a színész helyett egy csukott ablakon. Ezért 150 dollár fizetséget kapott.

Ettől kezdve egyre többet állhatott kamera elé, de kifejezetten televíziós filmek mellékszerepei jutottak csak neki. A nagy áttörésre egészen 1959-ig kellett várnia, amikor megkapta a Riverboat című sorozat egyik főszerepét. Ám mindössze húsz epizód után otthagyta a sorozatot, mert nem jött ki jól a stábtagokkal. Ez jelentősen visszavetette a karrierjét, mert nem volt jó híre a szakmában.

Éveken át csak epizódszerepek és vendégszerepek jutottak neki, egy időre visszatért a Broadwayre is, de ott sem aratott nagy sikert. Saját bevallása szerint ezek nagyon kemény évek voltak, mégis hálás értük, mert többet tanult alattuk mint korábban bármikor.

Az első filmes főszerep és tévedések

1965-ben egy alacsony költségvetésű akciófilmben, az Operation C.I.A.-ben kapta meg a főhős szerepét, de mivel a film nem aratott túl nagy sikert, a karrierjén sem lendített túl sokat. Próbálkozott westernfilmekkel, próbálkozott sorozatokkal, a ’60-as években szinte végig csak alacsony költségvetésű és hányattatott sorsú mozikban kapott szerepet. Nem egy olyan filmben láthattuk, amelyeket még a rendezőjük sem vállalt fel.

A ’70-es években elszalasztotta élete egyik nagy lehetőségét, amikor nemet mondott a MASH egyik főszerepére. Később ugyanezt a bravúrt James Bond karakterével is eljátszotta, mivel őt is felkérték rá, hogy vegye át a szerepet Sean Connerytől. Nem tette meg, mivel úgy érezte, hogy a titkosügynököt amerikai színész egyszerűen nem játszhatja el.

Az áttörés és a boldogabb ’70-es évek

1972-ben kapta meg a Gyilkos túra főszerepét. A film hatalmas siker volt és végre meghozta a színész számára az addigra már másfél évtizede várt sztárságot. Ezután már komolyabb filmekben is kapott szerepeket, de voltak botrányos forgatások is. Az egyik forgatáson a főszereplő szeretője volt a forgatókönyvíró, aki öngyilkos lett.

A ’70-es években debütált mint rendező, erre saját bevallása szerint húsz évet várt. Karrierje csúcsát 1977-ben érte el, amikor megjelent a Smokey és a bandita című, mára kultikussá vált mozi.

Hanyatlás és visszatérés

Bár a ’70-es években úgy nézett ki, hogy végre befutott és a legnagyobbak közt emlegették a nevét, ez a következő évtizedre jelentősen megkopott. Ebben közrejátszhattak újabb balul elsült szerepválasztásai is. Volt olyan szerepajánlata, amit visszadobott, később viszont másnak Oscar-díjat hozott. Elkészítették a sikeres Ágyúgolyó futamot, majd annak már kevésbé sikeres folytatását. Később egy forgatáson komoly sérüléseket szenvedett, amitől sokáig fájdalmai voltak és enni sem tudott rendesen. Egy időben annyira lefogyott, hogy azt pletykálták, halálos beteg.

Burt Reynolds azon kevés színész közé tartozott, akiket a nehezen összehozott siker utáni hanyatlás sem tört meg és képesek voltak visszatérni. Erre 1997-ben került sor, amikor szerepelt a Boogie Nightsban. Olyannyira jól játszotta a ’70-es évekbeli pornórendezőt, hogy Oscar-díjra is jelölték érte.

A 2000-es években is rengeteg szerepet kapott, többek közt videojátékoknak és rajzfilmeknek is kölcsönözte a hangját, valamint több film rendezője is volt.

Karrierjéhez hasonlóan hullámzó volt a magánélete

Burt Reynolds már a főiskolán is a nők kedvence volt, ez egész életére megmaradt. Többször nősült, de házasságai sosem tartottak néhány évnél tovább. Voltak viharos kapcsolatai és botrányos kapcsolatai is. A ’70-es években nagy port kavart, amikor a nála húsz évvel idősebb Dinah Shore énekesnővel volt együtt.

A színész egész életében rajongott a sportokért, társtulajdonos volt egy amerikai futball csapatban és egy NASCAR-istállóban is. Volt egy saját éjszakai klubja Atlantában, valamint egy olyan zárt színház-éttermet is üzemeltetett Floridában, ahol kifejezetten feltörekvő színészek léphettek fel. Sajnos ez a hely végleg bezárt, amikor a színész csődöt jelentett. Később több ingatlanját is elveszítette.

A színész többször feküdt kés alá, előbb a hátával majd a szívével is. De a korábbi forgatási baleset miatt szedett fájdalomcsillapítókra is rászokott. Burt Reynolds 2018 szeptemberében szívroham következtében hunyt el, 82 éves volt. Zártkörű szertartáson búcsúztatták, hamvait később a Hollywood Forever temetőben helyezték el, ahol egy bronzszobrot is kapott.