Nicolas Cage alighanem egyik legikonikusabb alakítását hozta az 1997-ben mozikba került Con Air-ben. A produkció alapkoncepciója annyira izgalmasra és ötletesre sikeredett, hogy talán meg is érdemli a kilencvenes évek egyik legemlékezetesebb akciófilmjének járó címet.

A recept egyszerű, végy egy csapat közveszélyes bűnözőt, köztük néhány igazi pszichopatával, és zárd össze őkett egy volt katonával egy rabszállító repülőgépen. A történet szerint Cameron Poe (Nicolas Cage) hosszú éveket töltött börtönben, miután amnesztiát kap, egy fegyencjáraton a legelvetemültebb alakokkal kell hazautaznia, váratlanul azonban a rabok kiszabadulnak és átveszik a gép felett az irányítást, Cameronnak pedig nem sok ideje és lehetősége marad, hogy visszaszerezze a gépet.

Noha a filmet két Oscar-díjra is jelölték 1997-ben, a sikertörténetet némileg árnyalja, hogy a forgatás során óvatlanságból haláleset is történt, ráadásul abban a jelenetben, amikor a repülőgép landolást hajt végre Las Vegas egyik utcáján, valóban rommá zúztak egy kaszinót az alkotók. Mindezekért pedig a film Arany Málna-díjban is részesült „Az emberi élettel és köztulajdonnal szembeni legnagyobb nemtörődömség” kategóriában.

Bár a film rendezője, Simon West többször sajnálatát fejezte ki az üggyel kapcsolatban, mindez nem szabott volna gátat a részéről, hogy elkészítse a folytatást. Egy 2014-ben adott interjúban pedig azt is elárulta, hogy a Con Air folytatása az űrben játszódott volna, amelyben robotok is szerepelnének. A morális mondanivalója a filmnek pedig hasonlóan csavarosnak ígérkezett, a jó fiúk valóban rosszak, a rosszak pedig a jók.

A rajongók talán sajnálják, hogy a mai napig nem látott napvilágot a produkció, igaz az űrben kevesebb dolgot lett volna lehetőségük összetörniük a készítőknek.