Az egész világot sokkolta a hír ez év tavaszán, amikor kiderült, hogy Bruce Willis súlyos egészségügyi állapota miatt végleg visszavonul a színészettől. A ’80-as és ’90-es évek megkerülhetetlen akciósztárja az utóbbi sok-sok évben már csak árnyéka volt régi önmagának, de senki nem is sejtette, hogy mi állhat a dolog hátterében.

Márciusban azonban kiderült, hogy Bruce Willis afáziában szenved. Ez egy olyan agyi rendellenesség, amely a beteg kommunikációs készségét, elsősorban a beszédkészségét és a mások megértésének képességét károsítja. A betegség rendszerint valamilyen fejsérülés következtében alakul ki és a legfrissebb hírek szerint Bruce Willis esetében is ez állhat a háttérben.

A The Sun pletykamagazinban megjelent írás a színész egy meg nem nevezett barátjára hivatkozik, így érdemes az egészet fenntartásokkal kezelni. De az írásból kiderül, hogy Bruce Willis a 2003-as A Nap könnyei című háborús dráma forgatása során egy hibás pirotechnikai eszköz miatt fejsérülést szenvedett. Most ezt az esetet gondolják a betegség kiváltó okaként.

Bruce Willis húsz évvel ezelőtt be is perelte a filmet készítő Revolution Studios ellen, valamint a pirotechnikáért felelős Joe Pancake ellen is. Végül a felek több év huzavona után peren kívüli egyezségre jutottak. Ugyanakkor Joe Pancake nemrég egy interjúban nevetségesnek nevezte az állítást. Szerinte ugyanis kizárt, hogy egy húsz évvel korábbi baleset okozta volna Bruce Willis mostanra kialakult afáziáját.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy Joe Pancake ebben a dologban tévedhet. Az afázia sok beteg esetében a sérülés után hamar kialakul, de előfordulnak olyan esetek is, amikor csak évekkel később jelentkeznek az egyre súlyosbodó tünetek. Ilyenkor a beteg eleinte csak egyre rövidebb és egyszerűbb mondatokat használ, később viszont teljesen elveszítheti a beszédkészségét.

Hogy Bruce Willis esetében is erről van-e szó, talán sosem fog kiderülni. Ahogy azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy A Nap könnyei forgatásán szenvedett fejsérülése állhat a betegség hátterében. De az tény, hogy akkor megsérült és ez vezethetett oda, hogy mára kénytelen volt feladni a karrierjét.