Ez az ikonikus interjú inspirálta Heath Ledger Jokerét? (videó)

A mozitörténelem egyik legerősebb alakítását Heath Ledger nevéhez köthetjük, aki minden idők egyik legjobb Jokerét keltette életre A sötét lovagban. Aztán jött Joaquin Phoenix és a Joker, ami megint egy tök más stílus és műfaj volt, de ez most nem lényeg. Visszatérve Heath Ledger Jokeréhez, talán örökre csak találgatni fogjuk, honnan merített ihletet hozzá. De lehet, hogy már most megvan a válasz.

Sok rajongó ugyanis úgy véli, megtalálták a forrást, amire a színész alapozhatta a karakterét. Azt egy ideje már lehet tudni, hogy sok ihletet merített az 1971-es Mechanikus narancs főhőséből, Alex DeLarge-ból. Ezt használta fel Joker agresszív és pusztító jellemének felépítéséhez, ám mint tudjuk, a karakter nem volt ennyire egysíkú. Az emberséges és szinte ártatlan stílust és hanghordozást viszont valahonnan máshonnan merítette.

Egyes teóriák szerint ennek találták meg a forrását, méghozzá egy 1979-es interjúban. Az interjúban – amelyet még Ausztráliában is levetítettek akkoriban, szóval a színész is ismerhette – Tom Waits énekest és színészt hallhatjuk. És ha megnézzük ezt a pár másodperces bevágást, akkor lehetetlen nem észrevenni a két karakter közötti hasonlóságot.

Tom Waits sajátos stílusát imádják a rajongók, érdes, már-már fülbántóan rekedtes hangját pedig a töméntelen cigarettának is köszönheti. Könnyen lehet, bár valószínűleg biztosan már soha nem tudhatjuk meg, hogy Heath Ledger ebből az interjúból merített ihletet, amikor a Joker hanghordozását megálmodta.