Ezért írta át Scorsese az év legjobban várt filmjének forgatókönyvét

Martin Scorsese a Megfojtott virágok bemutatója előtt röviden nyilatkozott a forgatókönyv átfogó átdolgozásáról.

A film David Grann 2017-ben megjelent tényirodalmi könyvén alapul, amely az FBI nyomozásáról szól, amely az 1920-as évek elején az Osage Nemzetség körében elkövetett gyilkosságsorozatot vizsgálta. Eredetileg Scorsese és Eric Roth társíró e narratíva köré összpontosították filmadaptációjukat, amelyben Leonardo DiCaprio játszotta volna az FBI vezető nyomozóját, Tom White-ot.

"Egy bizonyos pont után rájöttem, hogy az összes fehér fickóról készítek filmet" - mondta Scorsese a Time-nak - "Vagyis kívülről befelé közelítettem, ami aggasztott".

Scorsese és Roth úgy döntöttek, hogy átdolgozzák a film teljes forgatókönyvét, hogy megváltoztassák a film perspektíváját. DiCaprio szerepet cserélt volna, hogy az erkölcsileg szürke Ernest Burkhartot játssza, egy I. világháborús veteránt, aki belekeveredik nagybátyja tervébe, hogy ellopja az Osage-nemzetség gazdagságát.

Az új forgatókönyv középpontjában Ernest egy Osage nővel, Mollie-val (Lily Gladstone) kötött házassága áll, amely a gyilkosságok és az FBI nyomozásra érkezése közepette bonyolódik. Jesse Plemons lépett Tom White szerepébe, aki most mellékszereplő lesz.

Gladstone nemrég az Interview magazinban elmondta, hogy eredetileg a sztori első változatából ismert oldalakkal ment el meghallgatásra a filmhez. Kiterjedt átírások után egy teljesen más forgatókönyvvel tért vissza a meghallgatásra.

"Az átdolgozás előtt három oldalnyi elég szájbarágós párbeszédet írtam" - mondta a színésznő - "De annyira küzdöttem a jelenetekkel, hogy amikor a COVID mindent leállított, és a projekt egy percre lecsendesedett, azt feltételeztem, hogy elszúrtam a meghallgatást."

"Körülbelül egy évvel később kaptam egy meghívást a Zoomra Martin Scorsese-től. Aztán új oldalakat küldtek nekem. Hirtelen egy olyan jelenet volt, amiben minimális párbeszéd volt... És azt gondoltam: "Ó, ember, most már be tudok ide illeszteni egy karaktert. Ez elképesztő. Mert hallottam, hogy az átírások teljesen más irányt vettek. Leónak Tom White-ot kellett volna játszania, Jesse Plemons karakterét."

"A középpontban az FBI állt volna, Mollie és Ernest pedig a mellékszálak közé tartozott volna, nem pedig a központi történethez" - mondta Gladstone az eredeti forgatókönyvről. Korábban azt nyilatkozta a Vulture-nak, hogy az átírás azt jelentette, a film "nem egy fehér-megmentő történet. Az Osage-ok azt mondják: 'Csinálj valamit. Itt a pénz. Gyertek, segítsetek nekünk."

A Megfojtott virágok október 20-án kerül a mozikba országszerte az Apple és a Paramount forgalmazásában.