Ezért kell visszavágni Scorsese szerint a szuperhősfilmek kultúrájának

Martin Scorsese a GQ-nak adott új, terjedelmes interjúban beszélt a képregény- és franchise-kultúráról, amelyről már korábban is hosszasan nyilatkozott.

Amikor ezekről a blockbusterekről kérdezték, Scorsese azt mondta, hogy mozit leuraló jelenlétük negatív lehet a más típusú filmekben nem jártas közönség számára:

"A veszélyt az jelenti, hogy mit tesz ez a kultúránkkal" - mondta - "Mert lesznek most olyan generációk, akik azt gondolják, hogy a filmek azok csak filmek."

Amikor a riporter felvetette, hogy a közönség talán már most is ezt hiszi, Scorsese egyetértett.

"Már most is ezt gondolják" - mondta - "Ami azt jelenti, hogy nekünk aztán erősebben kell "visszavágnunk". És ennek alulról kell kiindulnia. Maguktól a filmkészítőktől kell jönnie. Ott lesznek a Safdie testvérek, Chris Nolan, érted, mire gondolok? Minden oldalról lecsapunk rájuk, hogy lássák, mit tudnak. Mintha azt mondanák: "Menjetek ki és csináljátok. Menjetek, találjátok fel magatokat. Ne panaszkodjatok emiatt." De végülis, jól van ez így, mert meg kell mentenünk a mozit."

A rendező beszélt a streaming-korszak tartalmi meghatározásáról is, szemben a tényleges mozival.

"Úgy gondolom, hogy a gyártott tartalom nem igazán mozi" - mondta, és hozzátette - "Ez majdnem olyan, mintha a mesterséges intelligencia filmet készítene. És ez nem jelenti azt, hogy nincsenek hihetetlen rendezők és speciális effektusokkal foglalkozó emberek, akik gyönyörű alkotásokat készítenek. De mit jelent ez? Mit adnak ezek a filmek? Azon kívül, hogy valaminek egyfajta konzumálását, majd kiiktatását az elmédből, az egész testedből, tudod? Szóval mit adnak neked igazán?"

Scorsese következő filmje, a Megfojtott virágok október 19-én kerül a magyar mozikba.