Érdekes történetre derült fény a Star Wars franchise kapcsán. George Lucas és Steven Spielberg több évtizedes szoros barátságát mindenki ismeri, hisz mindketten besegítettek már egymás projektjeiben. Ám Spielberg a várakozásokkal ellentétben sosem rendezett egyetlen Star Wars epizódot sem – pedig Lucas nagyon szerette volna. Kiderült, hogy mi akadályozta meg ebben.

George Lucas és Steven Spielberg több közös filmen is dolgoztak együtt az elmúlt ötven évben. Ám a Star Wars nem tartozik ezek közé. Mindkét rendezőlegenda a ’70-es években robbant be a köztudatba, így nem meglepő, hogy barátságuk is ekkor szövődött. Spielberg a Cápa mozival vált világhírűvé, míg Lucas két évvel később mutatta be az első Star Wars filmjét.

Akkoriban mindketten tagjai voltak egy szűk filmipari baráti körnek, akik rendszeresen támogatták egymás munkáit, látták el egymást tanácsokkal és kritizálták egymást, ha kellett. Így esett, hogy Steven Spielberg az elsők között láthatta az akkor még ki nem adott Star Wars IV. - Egy új reményt. Ő volt az is, aki John Williamst ajánlotta zeneszerzőnek, miután korábban már dolgozott vele együtt.

Ha viszont ilyen szoros volt a barátság és a szakmai egyetértés is a felek között, akkor hogyhogy nem rendezett Steven Spielberg egyetlen Star Warst sem? Nos, a válasz a DGA, vagyis a Directors Guild of America – az Amerikai Rendezők Szövetsége. Spielberg tagja volt, míg Lucas nem. E szervezet pedig nem nézte jó szemmel, hogy az akkori megszokással ellentétben George Lucas nem írta ki a stáblistát a filmjei elejére, így lényegében megtiltotta a tagoknak, hogy Star Wars filmet rendezzenek. Ez pedig vonatkozott Steven Spielbergre is.

Legközelebb a ’90-es években került elő a téma, amikor Lucas nekilátott az előzmény-trilógia elkészítésének. Steven Spielbergben ekkor még megvolt a vágy – ahogy korábban is –, hogy rendezőként segítse a projektet, ám George Lucas maga akarta tető alá hozni mindhárom filmet. Így is lett.

A záró trilógiánál ismét felmerült Spielberg neve, ám mostanra a rendező eljutott oda, hogy már nem akar belefolyni a franchise alakulásába, megmarad inkább rajongónak. Annyiban azért van köze a legutóbbi trilógiához, hogy ő maga ajánlotta J.J. Abramst rendezőnek.