Ma már nem is tudnánk más színészt elképzelni Steve Rogers, alias Amerika kapitány szerepében, mint Chris Evanst. Ezért is fura belegondolni, hogy épp csak egy hajszálon múlt, hogy végül ő csatolhatta a karjára az ikonikus kerek pajzsot. Eredetileg ugyanis a Marvel sem benne gondolkozott, ő pedig nagyon sokáig hallani sem akart a lehetőségről. Hogy is volt ez?

Amikor a Marvel Studios elkezdte előkészíteni az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló forgatását, még csak nem is szerepelt a színészjelöltek listáján Chris Evans. Ott volt viszont helyette Ryan Phillippe és John Krasinski is. Meg is kezdődtek a meghallgatások, de valahogy a megjelent színészek egyike sem szikrázott túlzottan. Ekkor a Marvel kitágította a keresést, és így került szóba a korábban a Fantasztikus négyes filmek miatt eleve kizárt Chris Evans neve is.

De nem csak ők nem gondolkoztak Chris Evansben, ő maga sem gondolkozott Amerika kapitányban. Éppen ezért, amikor végül a Marvel mégis megkereste őt, háromszor is visszautasította a lehetőséget. Még szerencse, hogy negyedjére is megkérték.

De miért utasította vissza ennyiszer a szerepet? Chris Evans erről egy korábbi interjújában mesélt. Elmondta, hogy több oka is volt rá, de utólag rájött, hogy valójában mindvégig a félelem bújt meg a háttérben. Először úgy gondolkozott, hogy korábban már szerepelt nagy költségvetésű filmben, és épp akkor nem nagyon akart egy újabban részt venni. De közben ott munkált benne a félelem is, amit az ember olyankor érez, amikor szintet lép az ismertség terén.

Chris Evans egyszerűen félt elvállalni egy ekkora kaliberű projektet, mert úgy érezte, hogy ő mindenképpen ráfizet majd. Ha a film siker lesz, akkor azért, ha pedig bukás, akkor meg azért. Mert, ha sikeres lesz, akkor az élete már garantáltan nem lesz ugyanolyan, mint korábban. Arról nem is beszélve, hogy a Marvel eredetileg egy kilenc filmre szóló szerződést akart kötni (végül hat filmben állapodtak meg). Ha viszont bukás, nos, ezt aligha kell magyarázni.

Ugyanakkor még épp időben ráébredt arra, hogy nem alapozhatja a karrierjét érintő döntéseket pusztán a félelemre. Ezért végül mégis rábólintott Amerika kapitány szerepére. És mikor először magára húzta a kék uniformist, még furcsának érezte magát benne, de amint elkezdtek dolgozni, rájött, hogy ez bizony működni fog. És működött is.