Így fogadták Johnny Deppet Cannes-ban

A Fesztiválpalotán kívül, a világ leghíresebb vörös szőnyegén nehéz elképzelni, hogy Johnny Depp továbbra is ellentmondásos figura.

A színészt a filmsztárok fogadtatásával üdvözölték, amikor kedden visszatért a cannes-i filmfesztiválra a Jeanne du Barry című film premierjére. A Maïwenn rendezésében készült kosztümös dráma három év óta az első főszerepet jelenti a színésznek, miután folyamatos jogi csatározásokat folytatott volt feleségével, Amber Hearddel.

A francia rajongók már délelőtt 10 órától gyülekeztek a Croisette mentén abban a reményben, hogy autogramot kaphatnak és szelfit készíthetnek Depp-pel, aki nem sokkal 19 óra után érkezett a moziba. A lelkes nézők "Viva Johnny" és "We Love Johnny" feliratú plakátokat tartottak a magasba, míg mások "Johnny, Johnny, Johnny"-t skandáltak, és a színész Dior-reklámjainak fotóit tartották oda aláírásért. A lófarkas és lila napszemüveges Depp időt szakított arra, hogy szelfiket készítsen. Mire a színházteremben a helyére ért, a rajongás folytatódott, és lelkes álló ovációval köszöntötték.

A Croisette-en szinte lehetetlen volt közlekedni, ahol a Louis Vuitton és a Dior luxusüzletek biztonsági őrei láthatóan bosszankodtak az egyre növekvő tömeg miatt, és többször megkérték az embereket, hogy maradjanak távol az ajtóktól. Egy négy, dél-franciaországi tizenéves lányból álló csoport is részt vett a premieren, abban a reményben, hogy megpillanthatják Deppet, akiért "nagyon-nagyon régóta" rajonganak.

Egy másik járókelő, aki Svájcból utazott Cannes-ba, a helyszín előtt állt egy táblával, amelyen jegyet kért a Jeanne du Barry című filmre. Azt mondja, hogy Depphez, mint színészhez ragaszkodik, de "nem nagyon érdekelnek a személyes élettörténetek".

Az utóbbi években azonban Depp magánélete és nem a szakmai munkája uralta a címlapok oroszlánrészét. Hollywoodi karrierje megroppant, amikor 2020-ban elvesztett egy rágalmazási pert az Egyesült Királyságban egy olyan bulvárlap-cikk miatt, amely "feleségverőnek" nevezte, majd 2022-ben megnyert egy másikat az Egyesült Államokban. Ez idő alatt kirúgták a Harry Potter-spinoff sorozatból, a Legendás állatokból, amelyben a sötét varázslót, Gellert Grindelwaldot alakította.

Depp azonban továbbra is rendkívül népszerű maradt Európában és a világ más részein, különböző nemzetközi filmfesztiváloktól kapott elismeréseket és tiszteletdíjakat, és megtartotta jövedelmező márkanagyköveti szerződését a Diorral. Mindeközben a színész rajongói (valószínűleg az Egyesült Államokban) a közösségi médiában hangosan kiálltak azért, hogy a 2020-ban alulnézett Minamata című filmjét jelöljék az Oscar-díj rövid életű rajongói díjra.

A Deppet övező folyamatos viták ellenére a cannes-i szervezők kitartottak a film vetítése mellett. Thierry Fremaux, a cannes-i filmfesztivál vezetője hétfőn a szabad véleménynyilvánítás kérdésének nevezte a Jeanne du Barry című film idei fesztiválra való felvételét.

"Nem tudom, milyen kép él Johnny Deppről az Egyesült Államokban" - mondta Fremaux egy sajtótájékoztatón - "Az igazat megvallva, az életemben csak egy szabály van: a gondolkodás szabadsága, a szólás és a cselekvés szabadsága a törvényes keretek között."

A premier előtt Maiwenn saját maga került a címlapokra, mert bevallotta, hogy leköpte Edwy Plenel oknyomozó újságírót. Az ő lapja egy riportot tett közzé, amelyben azt állította, hogy több nő nemi erőszakkal vádolta meg volt férjét, Luc Besson rendezőt. A rendezőnő Depp-pel karöltve jelent meg a vörös szőnyegen.

A Jeanne du Barry című filmben játszott karaktereiket idézték, amikor kézen fogva léptek be a nézőtérre. A film középpontjában XV. Lajos francia király (Depp) és a munkásosztálybeli nő (Maiwenn) viharos kapcsolata áll, aki a király nagy szerelme lett. XV. Lajos, becenevén "a szeretett" 59 évig uralkodott, és végül népszerűtlen királyként halt meg, miután korrupciós vádakkal illették.