A Joker az egyik legikonikusabb popkultúrális gonosztevő - nemcsak a képregényekben, hanem a moziban és a televízióban is, és a karakter új változatának minden bejelentését várakozás és spekuláció övezi.

A Far Out Magazine szerint először a Tim Burton által rendezett 1989-es Denevéremberben kapott nagy költségvetésű feldolgozást Joker, amelyben Jack Nicholson játszotta a karaktert, olyan színészeket megelőzve, mint Robin Williams és Willem Dafoe. Bár Nicholson Jokerére a mai napig szívesen emlékeznek, a film végén megölték a karaktert, ami lényegében megakadályozta, hogy újra eljátssza a szerepet.

Amikor 2005-ben Christopher Nolan Batman rebootjának végén Jokerrel kezdtek el kecsegtetni, mindenki azt kérdezte, hogy: Ki játssza majd a következő Jokert? Erre a kérdésre a 2008-as, a kritikusok által elismert A sötét lovag adott választ, amelyben Heath Ledger vette át a bűnözők bohóchercegének szerepét. A színész karakterét mindenki szerette, és még egy posztumusz Oscar-díjat is kapott érte, ám Ledgernek kemény árat kellett fizetnie: a New York Daily News szerint a színész bevallotta, hogy alig aludt, amikor "egy pszichopata, tömeggyilkos, skizofrén bohócot alakított, akinek nulla empátiája van...". Nem tudtam nem gondolkodni. A testem kimerült, de az elmém még mindig működött." - mesélte Ledger.

JACK NICHOLSON BALJÓS MEGJEGYZÉSE HEATH LEDGER HALÁLÁRÓL

Heath Ledger nem élvezhette a Joker szerepéért kapott elismeréseket, mivel 2008. január 22-én tragikusan elhunyt, különböző vényköteles gyógyszerek, köztük fájdalom-, szorongás- és alváscsillapítók túladagolásának következtében. 28 éves volt.

Ledger halálához egy újabb sötét felhangot adott a korábbi Joker-színész, Jack Nicholson megjegyzése. A Fox News szerint Nicholson, amikor értesült a színész haláláról, így reagált: "Ez szörnyű. Én figyelmeztettem őt". Arról, hogy ez a figyelmeztetés konkrétan miből állt, Nicholson hallgatott, bár egy későbbi interjúban azt mondta, hogy "figyelmezteti az embereket az Ambienre", egy népszerű álmatlanság elleni gyógyszerre. "Figyelmeztetem az embereket. De én sem ismertem Ledger urat."

Amit Nicholson azonban részletesen kifejtett, azok az érzései, hogy nem kapta meg a lehetőséget, hogy visszatérjen Joker szerepébe. Az MTV Newsnak adott 2007-es interjújában rögtön a lényegre tér: "Hadd legyek olyan, amilyen az interjúkban nem vagyok. Dühös vagyok. Dühös vagyok. [Nevet.] Soha nem kérdeztek meg egy folytatásról a Jokerrel. Tudom, hogy kell azt csinálni! Soha senki nem kérdezett meg engem." Nicholson meglehetősen territoriális volt a Jokerrel kapcsolatban, bár meg kell jegyezni, hogy őszintesége ebben az interjúban még Ledger szerencsétlen túladagolása előtt történt.

Bár Nicholsont nem lehet hibáztatni, hogy ennyire szerette a Joker szerepében töltött időt, mégis furcsán bosszúsnak tűnt amiatt, hogy nem kapta meg a lehetőséget, hogy visszatérjen a szerepbe. Az MTV Newsnak adott interjújában Nicholson megkérdezte, hogy megkeresték-e valaha is azzal, hogy újra eljátssza Joker szerepét, mire ő így válaszolt: "Nem. Ez olyan, mint minden területen, nem lehet elhinni, hogy a dolgok miért történnek vagy nem történnek meg. Az, hogy nem kérdezték meg tőlem, hogy csináljam-e meg a folytatást, ilyen dolog. Talán nem is hiba. Talán helyes volt, de hogy őszinte legyek, dühös vagyok."

Nicholson az MTV Newsnak részletezte a Jokerhez való mély kötődését, elárulva, hogy gyerekkora óta rajong a karakterért. Egy másik okot is elárult, amiért az 1989-es filmben a bűnözők bohóchercegeként tűnt fel, mégpedig Tim Burton rendező egyedi megközelítése a képregényes forrásanyag adaptálásában. Nicholson szerint:

"Burton egy zseni volt. Megfelelően állt hozzá a dologhoz. Ezért csináltam meg a filmet. Egyetlen vele folytatott beszélgetés alapján csináltam meg azt a mozit. Eredetileg mindketten a képregények világából jöttünk. Hasonló elképzeléseink voltak."

Lehet, hogy a színész véleménye később megenyhült a kérdésben; elvégre a mai napig folyik a vita arról, hogy ki játszotta a Joker legjobb vászonváltozatát, és Nicholson nevét még mindig emlegetik.