Jamie Lee Curtis (galériánkban) színésznő hétfő reggel élő adásban, a televízióban felhördült, amikor Kanye Westet a Twitteren kirohanó, "visszataszító" antiszemita kirohanása miatt szidta.

A színésznő a The Today Show-ban jelent meg, hogy népszerűsítse a A Halloween véget ér című horrorfilmjét, ami a Halloween-sorozat legújabb része, amikor a műsorvezető Hoda Kotb felhozta a rapper tweetjét, amelyben "hadat üzent"(?) a zsidó népnek.

Curtis - aki a híres zsidó színész, Tony Curtis lánya - majdnem sírva fakadt, amikor arról beszélt, hogy vasárnap reggel látta a tweetet. "Tegnap volt, épp tegnap" - javította ki Kotbot a színésznő, amikor az újságíró azt mondta, hogy "nemrég". "Erre ébredtem" - mondta a 63 éves Curtis - "Sírva fakadtam. Felébredtem és könnyekben törtem ki. Elég rossz, hogy a fasizmus világszerte terjed, de a Twitteren, egy portálon, mintha a zsidó embereknek nem lenne elég nehéz dolguk" - folytatta Curtis - "Mintha az ázsiai embereknek - úgy értem, a Minden. Mindenhol. Mindenkor egy film egy ázsiai bevándorló családról -, mintha az ázsiai embereknek nem lenne elég. Úgy értem, ez egyszerűen undorító. Ez undorító." 

Ekkor az 58 éves Kotb félbeszakította a Golden Globe-díjas színésznőt, mondván: "Sokszor készítettem önnel interjút, de még sosem láttam, hogy a szemei ennyire felcsillanjanak a dühtől".

"Bocsánat - válaszolta Curtis - "Szó szerint felébredtem, és arra gondoltam: 'A nagyszüleim? Ez egyszerűen undorító, ez egy undorító viselkedés' - mondta - Remélem, kap segítséget. Remélem, hogy a gyerekei segítséget kapnak tőle. Ez szörnyű." Kotb úgy tűnt, egyetért, amikor azt mondta: "Ez egy tonnányi, egy tonnányi reakciót váltott ki [az interneten]".

"És ha mi nem reagálunk, akkor kik vagyunk mi? - Curtis költői módon kérdezte - "Mit mond ez azokról az emberekről, akik nem reagálnak? Ki az, aki felébredt, elolvasta ezt, és azt gondolta: 'Ó, mit reggelizel?' Ez nagy aggodalomra ad okot." 

A tweetre válaszul Curtis azt írta: "A zsidóság legszentebb napja volt a múlt héten. A szavak számítanak. A zsidó népet fenyegető fenyegetés egyszer népirtással végződött'. A Halloween sztárjának édesapja, Tony Curtis magyar zsidó szülők fia volt, akik az Egyesült Államokba emigráltak.

Hamarosan sok más A-listás is beszólt a rappernek a megjegyzései miatt, és Kanye-t hamarosan eltiltották a Twitter-fiókján való posztolástól, a Twitter szóvivője pedig azt mondta: "A szóban forgó fiókot a Twitter szabályzatának megsértése miatt zárolták".

Sarah Silverman komikus is megszólalt a nem zsidók felháborodásának hiánya miatt, kijelentve: "A csend olyan hangos". Korábban a vasárnap nagy részét azzal töltötte, hogy más kommentelők és komikusok West felháborodását retweetelte. Köztük volt az Atlantic munkatársa, Yair Rosenberg is, aki ezt írta: "Kanye a második tweetjét még azelőtt posztolta, hogy az elsőt levették volna, tökéletesen demonstrálva, hogy a "a zsidók mindent irányítanak" egy megelőző antiszemita védekezés az antiszemitizmus kifejezésének következményei ellen".

A Jégvarázs színésze, Josh Gad pedig azt mondta, hogy nagyon sokan kiállnak mellette más politikai kérdésekben, de hallgatnak, amikor az antiszemitizmus eseteiről van szó. A 41 éves Gad azt mondta: "Egyre inkább úgy találom, hogy az antiszemitizmus a gyűlölet azon ritka formái közé tartozik, amelyekkel szemben egy bizonyos csoportot gyűlölnek, és amelyekkel szemben a tömegek látszólag csendben maradnak. Szívszorító, hogy oly sokan másokkal együtt állunk ki egy-egy kérdésben, és ugyanezek a szövetségesek következetesen hallgatnak, amikor szükségünk lenne rájuk" - folytatta. 

Eközben az EGOT-díjas John Legend, akit West "Legend"-nek keresztelt a páros hosszú barátsága alatt, tweetelt: "Furcsa, hogy ezek a "szabad, független gondolkodók" mindig ugyanannál a régi feketék és antiszemitizmus ellenes dolognál landolnak." Az elmúlt évek során Legend világossá tette, hogy barátsága Westtel megromlott az utóbbi Donald Trump támogatása és saját 2020-as elnökjelöltsége miatt. 

De nem ez az első alkalom, hogy West antiszemita megjegyzései miatt tűz alá került. Korábban azzal vádolta meg a rapper Sean Combst, hogy zsidó emberek irányítják, akik megpróbálják elhallgattatni a "White Lives Matter" üzenetét - aminek következtében az Instagram-fiókját korlátozták. Diddy pedig egy posztban reagált, amelyben azt írta, reméli, hogy véget vetünk ennek a "coonin' and baffoonin'"-nak. A Kanye-ra tett burkolt célzásban azt írta: "Nincs rá időnk! Rendkívüli állapot van érvényben!!!! Unapologetically black first! 

Nemrég a Real Housewives of New York valóságshow sztárja, Lizzy Savetsky zsidóellenes gyalázkodások özönét kapta, amiért felhívta a figyelmet Kanye aljas antiszemitizmusára. Egy klipben Savetsky azt mondta, hogy az Instagram az "antiszemitizmus táptalajává" vált, miközben szidta az alkalmazást - és Kanye-t - a gyűlölködő kommentjei miatt. A csúnya visszatetszések között a valóságshow-sztárnak azt mondták, hogy "készítse elő a rejtekhelyét a padláson magának és a családjának" - ez egy gyalázatos utalás Anne Frankra, akit 1945-ben a nácik megöltek. Mások a fizikai megjelenését kommentálták, antiszemita trópusokat terjesztettek arról, hogy zsidók irányítják a médiát és a bankokat, és valaki azt is mondta neki, hogy "Németországnak kellett volna megnyernie" a második világháborút.  

A közösségi médiában Lizzy így fogalmazott: "Szerencsére az Instagram korlátozta Kanye fiókját. Ez nem változtat azon a tényen, hogy továbbra is megdöbbentően gyűlölködő, esténként fenyegető kommenteket kapok az antiszemita üzenetét támogatva." A háromgyermekes texasi anya hozzátette: "A gyermekeim dédnagymamája nem élte túl Auschwitzot, nem lehet, hogy tétlenül nézzük, ahogy az emberek fenyegetik a létünket, mint népet. Fel kell emelnünk a szavunkat! Nagyon komolyan veszem ezeket a fenyegetéseket, és nektek is így kellene tennetek. 

Az Amerikai Zsidó Bizottság most még azt is közölte egy közleményben: "Kanye Westnek ezen a héten olyan sorozatos kirohanásai voltak, ami még az ő mércéjéhez képest is figyelemre méltó. Ye-nek be kell látnia, hogy a szavak számítanak, különösen egy gonosz antiszemita megjegyzés, amely nemrég bukkant fel a közösségi médiában. Ha társadalmi kérdések kommentátoraként, nem is beszélve zenészként, hiteles akar lenni, akkor azzal kellene kezdenie, hogy kitalálja, hogyan tud úgy érvelni, hogy nem szítja a zsidók elleni gyűlöletet."

Kanye megjegyzései alig néhány órával azután hangzottak el, hogy az Instagramon korlátozták őt, miután ellentmondásos megjelenését követően a párizsi divathét egyik bemutatóján, ahol a White Lives Matter pólóit mutatta be. A képen Candace Owens mellett állt, aki ugyanannak a pólónak a fordított színeit viselte. Ami ezután következett, az a rajongók és hírességek háborúja volt a közösségi médiában, egyesek megvédték Kanye-t, mások pedig elítélték. Kanye azonban kitartott álláspontja mellett, és továbbra is viseli a póló variációit, legutóbb exfelesége, Kim Kardashian West mellett, a kilencéves North lánya kosárlabda-mérkőzésén.

Vasárnap este a Page Six Westhez közel álló barátokat idézett, akik szerint a sztár egy pszichiátriai epizód közepén van.