FRISSÍTVE: 91 éves korában elhunyt Jean-Luc Godard francia-svájci filmrendező, a francia újhullám egyik alapító tagja a svájci Rolle-ban található otthonában. A rendező eutanázia által hunyt el - Svájcban ez a gyakorlat legális - mondta a The New York Timesnak Godard jogi tanácsadója, Patrick Jeanneret. Jeanneret hozzátette, hogy a filmrendező több, cselekvőképtelenséggel járó betegségben szenvedett, és "nagy tisztánlátással döntött úgy, mint egész életében, hogy azt mondja: 'Most már elég'."

A rendező halálának hírét a Libération közölte a nyilvánossággal. Jean-Luc Godard napjaink egyik legkiemelkedőbb rendezőjének számított, a francia új hullám egyik meghatározó alakja, aki olyan nagysikerű és kultikus darabokat rendezett, mint a Kifulladásig és az Alphaville, a titokzatos város.

Pályafutása során tiszteletbeli Oscar-, két tiszteletbeli César-díjat nyert, illetve Arany Medve és Ezüst Medve díjjal is elismerték a munkásságát. Első rendezése az 1958-ban megjelent Opération 'Béton című rövidfilmje, első nagyjátékfilmje pedig 1959-ben jelent meg A bout de souffle címmel, amellyel hatalmas sikert aratott.

Mindez csupán kezdete volt annak a filmsorozatnak, amelyben Godard az elbeszélő forma megújításával újragondolta a mozit: Az asszony az asszony, A kis katona folytatásokkal pedig már nyíltan foglalkozott az algériai háborúval, ami akkoriban tabutémának számított.

A későbbiekben külföldre költözött, járt az Egyesült Államokban, Kanadában, Kubában, Olaszországban és Csehországban, viszont ezekben az években több olyan projektbe is belevágott, amelyeket végül sosem fejezett be, vagy épp a mozik nem voltak hajlandók vetíteni, ezek voltak a One American Movie, Communication(s), British Sounds, Lotte in Italia.

1980-ban visszatért a mainstream filmek világához, amelyekkel a korszak legismertebb színészetit tudta foglalkoztatni. A Mentse, aki tudja (az életét), a Passiójáték és A szállodai nyomozó című rendezései a cannes-i filmfesztivál programjába is beválogatták.

Godard az 1990-es években ismét kísérletezővé vált, ezekben az években olyan filmek születtek, mint az Új hullám, a L'enfance de l'art, a JLG/JLG - Decemberi önarckép és For Ever Mozart.

A későbbi években 3D-s animációs filmeket is készített, utolsó filmje 2018-ban jelent meg Le livre d'image címmel. Nyugodjon békében!

116 híresség, akik 2022-ben távoztak az élők sorából

#5

dráma | krimi | vígjáték

Netflix

Miután kirúgták, egy szállodai nyomozó továbbra sem adja fel, hogy fényt derítsen egy rejtélyes gyilkosságra.

#4

dráma | háborús

Bruno Forestier, a bérgyilkos legújabb feladata, hogy megölje az algériaiakkal szimpatizáló újságírót. Ezért a férfi Genfbe utazik, ahol megismerkedik Veronikával és viszonyt... több»

#3

82 Kifulladásig  (1960)

(6) (18)

dráma | krimi

Mozikban

A Kifulladásig című francia filmremek Godard művészetének egyik alapköve. Főhőse, Michel lelő egy motoros rendőrt valahol Marseille közelében, s emiatt menekülnie kell.... több»

#2

dráma | misztikus | sci-fi | szatíra | thriller

Lemmy Caution, a Figaro-Pravda publicistája a több millió fényévre található galaxis fővárosába, Alphaville-be érkezik. Csakhogy a férfi valójában nem újságíró, hanem egy... több»

#1

dráma | kísérleti film | romantikus | vígjáték

Angela gyermeket szeretne, de Emil ezt ellenzi. A kettőjük közötti konfliktus egyre súlyosabbá válik, végül botrányba torkollik. Angela annyira kétségbe esik, hogy odaadja magát... több»