Két éve, szeptemberben hunyt el a francia színész és producer legenda, aki a a 60-as évektől kezdve több évtizeden át a francia film egyik vezető alakja volt.

Íme néhány érdekesség a sztárról, aki idén lenne 90 éves:

1. Jean-Paul Belmondo olasz származású szobrász fiaként, 1933. április 9-én született, Neuilly-sur-Seine-ben, Párizs külvárosában, Franciaországban.

Belmondo apja, Paul Belmondo Pied-Noir-ból származó, Algériában született művész volt. A nagyszülők szicíliai és piemonti származásúak voltak.

2. Az iskolában nem teljesített túl jól, azonban nagy érdeklődést mutatott a sportok, különösen a futball és a box iránt. 1949-ben, Párizsban  debütált amatőr boxolóként.1949-től 1950-ig három egymást követő első menetes, kiütéses győzelmet aratott a ringben.

3. Húsz évesen a Drámai Művészeti Konzervatóriumba járt, ahol három évig Raymond Giraud tanítványaként tanult.

Nyilvánvaló tehetsége ellenére oktatóival szemben tanúsított szemtelen magatartása megakadályozta abban, hogy a legmagasabb minősítéssel diplomázzon 1956-ban.

4. 1952-ben Belmondo feleségül vette Élodie Constantint, akivel három gyermeket neveltek, később azonban több kapcsolata is volt. 

1989-ben Belmondo az ötvenes évei közepén járt, amikor megismerkedett a 24 éves táncos Natty Tardivel-lel. 2002-ben házasodtak össze, és 2003-ban Tardivel megszülte a 70 éves Belmondo negyedik gyermekét, Stella Eva Angelinát. 2008-ban váltak el.

5. Belmondo hamar a filmvásznon találta magát. Erős színpadi jelenléte felkeltette a rendezők figyelmét, azonban az igazi áttörést csak az 1960-as, Jean-Luc Godard által rendezett Kifulladásig című film hozta meg számára.

6. Későbbi filmes karrierje során keményen dolgozott azért, hogy lerombolja a korábban kialakított rosszfiú-imidzsét. Philippe de Broca rendezésével nőtte ki magát a művészfilmek világából és lett aztán igazi világsztár. A színész közismert volt arról, hogy nem használt  kaszkadőrt akciójeleneteihez, 

7. A 80-as évek végén és a 90-es években Belmondo ismét megváltoztatta imázsát. Ezúttal az akcióhős szerepétő búcsúzott, az érett drámai színész szerepére váltva, Figyelemre méltó alakítást nyújtott Claude Lelouch az Egy elkényeztetett gyermek utazása (1988) című filmben, amelyért César-díjat (a francia filmművészet legnagyobb elismerése) nyert. 

8. 1970-ben együtt játszott Alain Delonnal a Borsalino című gengszterfilmben. Belmondo felfedezte, hogy színésztása neve előbb szerepel a film plakátján, mint az övé, ezért beperelte a stábot. A bíróság 1972-ben Belmondo javára döntött. 

9. A kezdetekben Jean-Paul Belmondo hozzájárult a Paris Saint-Germain Football Club finanszírozásához.

10. 2001-ben stroke-ot kapott, ami miatt lebénult, ezért hosszú ideig képtelen volt dolgozni, egészségügyi állapota jelentősen leromlott. 

A színész 2021-ben halt meg. Temetése a Saint-Germain-des-Prés-templomban zajlott rokonai és családja jelenlétében. Hamvait a Père Lachaise temetőben helyezték örök nyugalomra.