67 Mank  (2020)

Gary Oldman legújabb filmje, a Mank nem kevesebb, mint hat Golden Globe jelölést kapott – köztük ő is a legjobb férfi főszereplőért. A film a legendás forgatókönyvíró, Herman J. Mankiewicz életét dolgozza fel, aki masszív alkoholista volt. És mivel Gary Oldman is megküzdött ezzel a betegséggel sok-sok évvel ezelőtt, számára különösen személyes volt ez a szerep.

Herman J. Mankiewicz írta meg az Aranypolgár forgatókönyvét, a film pedig ennek folyamatát mutatja be, valamint az író kapcsolatát a rendező Orson Wellesszel.

Gary Oldman saját bevallása szerint felnőtt élete első két évtizedét alkoholistaként élte le. Erről a korszakról beszélt legutóbbi interjújában is a Los Angeles Times magazinnak. A színész őszintén beszélt korábbi függőségéről és arról, ahogy a betegség tagadását öniróniával és humorral leplezte. Elmondása szerint az étteremben is úgy rendelte a vodka-tonikot, hogy ő alkoholista, szóval igyekezzen a pincér. Utólag viszont már azt mondja, az ellenségének sem kívánja azt az állapotot, amibe saját magát sodorta.

Emellett arról is beszélt, hogy az alkoholizmust sokan romantizálják, mivel rengeteg művészről köztudott, hogy alkoholista, esetleg drogfüggő. Ezek az emberek milliók példaképei, akiknek éppen ezért általában el is nézik ezt, pedig nem lenne szabad.

A Mank forgatásán nem volt nehéz beleélnie magát Herman J. Mankiewicz szerepébe, hiszen voltak személyes tapasztalatai az alkohollal. A forgatókönyvíró halálát is az ivás okozta.