Kitalálod hány Oscar-díjas filmben tűnt fel Joker?

Az idei Oscar hozott meglepetéseket és persze előre könnyen megjósolható győzelmeket is. Meglepetésre Az Ír egyetlen díjat sem nyert, míg a legjobb filmnek az Élősködőket választották. Nem okozott viszont meglepetést, hogy a legjobb férfi főszereplő díját Joaquin Phoenix zsebelte be a Joker alakításáért. De vajon ez hányadik Oscar-díjas film, amiben a bűnözés bohóchercege szerepel?

Akár hiszitek, akár nem, a Joker már a negyedik film, amiben Joker szerepel és Oscar-díjat kapott! Az elsőhöz röpke három évtizedet kell visszautaznunk az időben, egészen pontosan 1989-ig. Ekkor jelent meg a Tim Burton féle Denevérember, amelyben Jack Nicholson alakította a lila öltönyös gengszterbohócot. Bár az alakítása emlékezetesre sikerült (mint neki általában mindegyik), mégsem ő kapott aranyszobrot, hanem a film látványvilágáért felelős Anton Furst és Peter Young.

Érdekes, hogy Joker hiába Batman leghíresebb és legnépszerűbb ellensége, Nicholson után kizárólag rajzfilmekben vagy videojátékokban bukkant fel, a mozivásznon nem. Egészen a 2008-as A sötét lovagig, amelyben Heath Ledger keltette újra életre. Az ő alakítása is beírta magát a filmes történelemkönyvekbe, de sajnos a színész már nem vehette át érte a díjat, így azt csak posztumusz ítélték oda neki a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Ez a film egyébként még bezsebelte a legjobb hangvágás kategória díját is, amit Richard King ekkor másodszor nyert meg.

Ismét ugorhatunk az időben jó egy évtizedet, egészen a 2016-os Suicide Squad - Öngyilkos osztagig. A film ugyan könnyen felejthető lett, de így is kijutott neki egy szobrocska. Ezt Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini és Christopher Nelson kapta a legjobb smink és frizura kategóriában. Mondani sem kell, hogy Joker ebben a filmben is szerepelt, bár Jared Leto azért messze nem nyújtott akkora alakítást, mint színésztársai.

Ez tehát négy Oscar-díjas mozi, amelyben Joker szerepelt, ebből kettőben az őt megformáló színész kapta az elismerést. Mondhatjuk, hogy egyik esetben sem érdemtelenül.