Magyar sci-fi az Európai Filmdíj jelöltjei között

Ahogyan arról ma a 24.hu beszámolt, két magyar alkotást is jelöltek az Európai Filmdíjra idén!

A díjakról 4600 filmakadémia tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában. A díjátadót 36. alkalommal rendezik meg és idén december 9.-én, Berlinben kerül rá sor.

Az Európai Filmdíjak lassan négy évtizedet felölelő történetében most először jelöltek magyar alkotást az animációs mozifilm kategóriában. 

Az Európai Filmakadémia a mai napon hozta végre nyilvánosságra az Európai Filmdíjra jelölt alkotások listáját az animációs és a rövidfilm kategóriákban. Idén - talán nem is akkora meglepetés, kiindulva az alkotások minőségéből -, hogy a Műanyag égbolt és a 27 is kapott jelölést – derült ki a Nemzeti Filmintézet közleményéből.

A jelölt művekről

A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit.

Szintén jelölték Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét, amely idén a cannes-i filmfesztivál legjobb rövidfilmért járó Arany Pálma-díját már hazavihette. Az alig tízperces rövidfilm egy 27 éves lány egzisztenciális válságáról szól, aki a szüleivel él, nyomasztó patthelyzetéből bulizással és szexuális fantáziálással próbál kizökkenni. A Franciaországban élő rendezőnő filmtervét a Nemzeti Filmintézet korábban háromszor utasította el, így végül francia támogatással készült el.

Vannak még más esélyesek is

A magyar versenyfilmek száma azonban még változhat! Reisz Gábor Magyarázat mindenre című alkotása ugyanis bekerült a legjobb nagyjátékfilmek negyvenes shortlistjére, amelyet majd november 7-én szűkítenek le a végleges jelöltekre.