Már forog Enyedi Ildikó új filmje, a Csendes barát

Elindult az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és Lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb filmje, a Csendes barát forgatása, jelentették be a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik a 42 napos forgatás.

Enyedi Ildikó most készülő, szerzői alkotása érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve. A Csendes barát érzékeny és filozofikus párhuzamot von növény és ember kapcsolata között. A film egyik fontos szereplője Tony Leung Chiu-Wai, akit a hazai közönség is jól ismer Wong Kar-Wai filmjeiből. Mellette olyan, nemzetközileg is ismert színművészeket láthatunk majd a vásznon, mint Luna WedlerJohannes HegemannSylvester GrothRainer BockMartin Wuttke és A feleségem története főszereplője, Léa Seydoux. A német-francia-magyar koprodukcióban, az NFI támogatásával készülő alkotás a tervek szerint 2025 második felében kerül Európa szerte a mozikba, hazánkban a Mozinet forgalmazza majd.

Egy idős fa áll egy botanikus kert közepén. Magányos, ahogy a kert többi lakója is – sok ezer kilométerre eredeti élőhelyüktől, hogy megcsodálhassuk, megfigyelhessük őket. Ahogy mi őket, úgy ők is megfigyelnek minket. Tanúi rövid, kusza, zajos es zaklatott életünknek. A film három történetet mesél el, ember és növény három tétova találkozását, amikor ez a kétfajta, radikálisan különböző érzékelés egy pillanatra igazán összekapcsolódik. Emberi hőseink, akárcsak a kert növényei, kívülállók, magányos lelkek. És épp úgy vágynak a kapcsolódásra, ahogy ők.

Enyedi Ildikó legújabb filmje, a Csendes barát forgatása 42 napig tart. A németországi helyszínek felvétele után május 28-án költözik a stáb Magyarországra, ahol hozzávetőlegesen 21 napot dolgoznak. Többek között olyan helyszíneken rögzítenek majd jeleneteket, mint a Pálos rendi könyvtár, az alcsúti és a sellyei arborétum, valamint a budapesti Fűvészkert. A forgatást követően az utómunka jelentős része is hazánkban zajlik majd.

Enyedi Ildikó elmondta: „Amíg nem készül el egy film - és, a forgatás után még majdnem egy teljes év intenzív utómunka zajlik -, az ember eltűnik a világból es abban a különleges, a stáb tagokkal es a színészekkel közösen létrehozott burokban létezik, ami a film világa. Nagy ajándéka ez a szakmáknak. Sok nehéz, de szép helyzet, sok adrenalin, erős, mély találkozások új kollégákkal es a régi szövetség elmélyülése a régiekkel... csodálatos, kivételezett helyzet. Most éppen ez van... boldog vagyok, hogy ismét átélhetem.”

Mécs Mónika producer hozzátette: „Ildikóval a Csendes barát a harmadik közös munkánk, amely, azt gondolom, méltó folytatása lesz a Testről és lélekről és A feleségem története című filmjeinknek.  Szívemhez különösen közel áll az a gondolat, ami a filmet is körbe lengi, hogy mindannyian össze vagyunk kapcsolódva, még ha nem is sejtjük vagy tudunk róla. Az a tény, hogy ennyi helyről és módon érkezik a koprodukció támogatása és a film mellé álltak olyan neves produkciós cégek, mint a patinás német Pandora Film vagy a francia Galatée Films, reménnyel tölt el minket, hogy sokak számára értékes filmalkotást készítünk.”

A film egyik fontos szereplője az idei Velencei Filmfesztiválon életműdíjjal kitüntetett Tony Leung Chiu-Wai, aki 2000-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Wong Kar-Wai Szerelmere hangolva című filmjében nyújtott alakításáért megkapta a Legjobb Színésznek járó díjat. Játszott a rendező olyan további sikerfilmjeiben, mint a 2046 és A nagymester, dolgozott Ang Lee-vel (Ellenséges vágyak), Zhang Yimou-val (Hős), John Woo-val (Vörös szikla), de láthattuk a Szigorúan piszkos ügyek-trilógia főszereplőjeként, vagy nemrég a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája című Marvel produkcióban. 

Mellette olyan, nemzetközileg is ismert színészeket láthatunk majd a vásznon, mint Léa Seydoux (Adéle élete, Spectre – A Fantom visszatér, Nincs idő meghalni, A feleségem története), Johannes Hegemann (Új lehetőségek-sorozat), Sylvester Groth (Becstelen brigantik, Sötétség-sorozat), Rainer Bock (Haneke: Feher szalag) es Martin Wuttke (Becstelen brigantik) és Luna Wedler (A feleségem története, Kékről álmodom). 

A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Pálos Gergely, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Peri De Braganca, a VFX Supervisor Klingl Béla. A film a német Pandora Film, a francia Galatee Films és a magyar Inforg-M&M Film koprodukciójában készül. A producerek Reinhard Brundig, Nicholas Elghozi és Mécs Mónika. A film teljes költségvetése 10,5 millió euró. A Csendes barát a tervek szerint 2025 második felében kerül Európa szerte a mozikba, hazánkban a Mozinet forgalmazza majd.