Az eredeti film 1985-ös megjelenése után a Bíborszín ismét a mozikba kerül, hogy elmesélje három nő és "rendkívüli testvériségük" történetét - de ezúttal a kedvelt klasszikus musical változatával talákozhattak a mozinézők tavaly decemberben. Mától pedig kisképernyőkön, otthonról is elérhető a megrázó alkotás!

A Rotten Tomatoes oldalon a kritikusok pontszáma (248 szavazat alapján) jelenleg 81 százalék, míg a nézők (2500+ vélemény alapján) 95 százalékosra értékelték a filmet és összességében így vélekedtek róla: "Sokkal több, mint egy remake, a Bíboeszín musical filmváltozata önmagában is megállja a helyét, mint vibráló, felemelő élmény - az ének és a tánc pedig kiváló. 

A kritikusok összesített véleményét is érdemes megemlítenünk, mert fontos elemre hívja fel a figyelmet: "Az előző filmadaptáció örökségére építve, miközben a színpadi musical elemeit is beemeli, a Bíborszín a traumával szembeni ellenálló képességről szóló közönségkedvenc tanúságtétel." 

Az újragondolás

Steven Spielberg - aki az eredeti Oscar-díjra jelölt filmet rendezte Alice Walker írónő 1982-es, azonos című regénye alapján - producerként működött közre a filmmusical-adaptációban Oprah Winfrey mellett, aki eredetileg Sofia szerepét játszotta az 1985-ös produkcióban. Alice Walker történelmet írt, amikor első fekete nőként elnyerte a Pulitzer-díjat szépirodalomért!

"A Bíborszín 1985-ben a legnagyobb és legfontosabb dolog volt, ami valaha történt velem, és az is marad" - mondta Oprah, majd hozzátette: "Most egy vadonatúj változatot készítünk, amely csak a legtökéletesebb rendezőnek köszönhetően jöhetett létre".

A film "merész újragondolása a szeretett klasszikusnak", amely "három nő rendkívüli testvériségéről szól, akiket egy eltéphetetlen kötelék fűz össze" - olvasható a film hivatalos leírásában.

Az alkotógárda

Marcus Gardley forgatókönyvíró írta az új változat forgatókönyvét Alice Walker 1982-es, azonos című regénye és a musical alapján, amelynek könyvét Marsha Norman, zenéjét és szövegét pedig Brenda Russell, Allee Willis és Stephen Bray szerezte.

2023-as adaptációjában Fantasia Barrino játssza Celie-t, aki ezzel debütál a mozifilmben. Mellette olyan sztárok keltik életre ennek a világnak a karaktereit, mint Taraji P. Henson, Halle Bailey, Louis Gossett Jr. vagy Colman Domingo.

Barrino karaktere, Celie, akit eredetileg Whoopi Goldberg alakított az 1985-ös filmben, egy fekete nő, aki a Jim Crow Délvidéken él. A sztár korábban a Broadway-en játszotta a karaktert a 2000-es évek közepén, és habozott, hogy a film kedvéért újra eljátssza.

"Szeretnék köszönetet mondani Celie-nek, egy olyan szerepnek, amely elől elfutottam. És amikor felhívtak, azt mondtam, hogy nem jövök vissza játszani" - mondta a színésznő 2023-ban - "De csak amikor a nagyszerű rendezőnk [Blitz Bazawule] felhívott, és azt mondta: "Celie-nek adok egy fantáziát", én azt mondtam: "Oké, benne vagyok." Mert én is egy olyan fiatal nő voltam, aki sok mindenen ment keresztül, és kétszer is elvesztett mindent" - tette hozzá - "Soha nem gondoltam volna, hogy újra itt leszek előttetek."

A rendezőt Oprah ezekkel a szavakkal dicsérte: "Mindannyiunkat lenyűgözött Blitz egyedi rendezői látásmódja, és alig várjuk, hogy lássuk, hogyan kelti életre ennek a szeretett történetnek a következő evolúcióját" - nyilatkozta a híresség ma Deadline-nak még 2020 augusztusában.

A Telekom Filmpremieren streamelhető a film a mai naptól, így ha van hozzájuk előfizetésed, csak keresd meg a mafab adatlapon található streaming ikont, kattints és már el is merülhetsz a kegyetlen és varázslatos délvidéki történetben. Ezúttal musical formában.

73 Bíborszín  (2023)

dráma | musical

Alice Walker regényének zenés feldolgozása, amely az 1900-as évek elején délen élő afroamerikai nők élethosszig tartó küzdelméről szól. több»