Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
81

Bíborszín (1985)

The Color Purple
Filmadatlap
 
31
Szereplők
7
Vélemények
9
Képek
1
Videók
Bíborszín
 
Artemisia   2018. 01. 15.

Mélyen megrázó, húsvágó tragédia egy tönkretett életről. Már az első képsorok is lesújtóak és megalapozzák a film reményvesztett hangulatát. A két testvér elszakítása szintén sokkoló,később pedig szomorú látni ahogy az évek múlásával a hősnő belenyugszik a sivár, elnyomott és kiszolgáltatott életébe. Mindeközben lebilincselően fonódnak a történetszálak, több érdekfeszítő és erős karakter jön be a történetbe és más nehéz és küzdelmes életutat is feltérképezhetünk,pl. Sophia élete, Nettie és Celene gyerekeinek kalandos sorsa. Hű képet nyújt a történelmi háttérről is, betekinthetünk a déli feketék társadalmába és életébe. A film harmadánál egyszerre megrendítő és inspiráló látni ahogy a semmibevett, megalázott,gyermeklelkű Celie talpraáll és elindul, hogy új életet kezdjen. A befejezés mégis szívet melengető, hiszen minden jóra fordul és annyi év után újra együtt lehet a húgával és a gyerekeivel. A rendezés kiváló, Spielberg kitett magáért, a hangulat rendkívül erős és valószerű.A fényképezés és az operatőri munka eredményei a gyönyörű képi világ. A melankólikus, drámai zenei aláfestés tökéletes összhangban van a film mondanivalójával,a színészi játékok pedig mellbevágóan valóság hűek. Elsősorban Whoppi Goldberg alakítása felejthetetlen, de Danny Glover is remekelt,tökéletesen azonosult a gaz karakterrel. Az egyik legszebb dráma amit valaha láttam.

 
Deku   2017. 10. 25.

Nem tetszett, maga a történet jó volt és sajnos jobb is lehetett volna de nem lett. Ebben a filmben semmi eredeti és egyedi nem volt. Elég katyvaszos lett és nem hiszem el, hogy ilyen gyenge filmet képesek kiadni a kezük közül.


 
Hakker Nézhetetlen  2018. 02. 17.

Tipikus amerikai film. A végletekig feszítik a közhelyeket.Eddig se tartottam Spirlberget többre, mint egy átlagos rendezőt, rettentő erős hátszéllel és ez a film is megerősítette eddigi véleményem.

 
Vviktor   2016. 09. 19.

Érzelmileg, lelkileg nagyon megfogó, elgondolkoztató film, aminek van mondanivalója és tanulsága. Igazi lélekbeható, megdöbbentő dráma, ami végig leköti a figyelmet.

 
Félhelyes Erzsébet   2018. 03. 25.

Az egyik legcsodálatosabb film és adaptáció, amit láttam. Rengetegszer néztem már meg és mindannyiszor lelkem mélyéig megrázott. A mély megalázottságból jut el a főszereplő az önmagára találásig és a negatív hős mások elfogadásáig, megértéséig, megszeretéséig. Méltán nyert Oscart, habár ez nem feltétlenül jelent mindig pozitívumot. Jelen esetben igen.

Whoopi Goldberg
Whoopi Goldberg
Oprah Winfrey
Whoopi Goldberg
Oprah Winfrey
Willard E. Pugh
Whoopi Goldberg
Whoopi Goldberg
Akosua Busia
Whoopi Goldberg
 
Fájóan szép, de egy picit üres alkotás Spielberg fénykorából. több»

A film összbevétele 146 292 009 dollár volt (imdb.com).

 

A Bíborszín bekerült a 2004-ben született filmes listába, az 1001 film , amit látnod kell mielőtt meghalsz-ba.

(Norbi)
 

1985-ben a 5. legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2)
 

Steven Spielberg legidősebb gyermeke a film forgatása közben született, ezért a jelentben, amikor Celie életet ad csecsemőjének, a gyereksírás valójában Spielberg gyermekének sírása.

(rbernadett)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.