2018.01.15 15:01 Artemisia Olvasottság: 331x
4

A bíbor a remény színe

Mélyen megrázó, húsvágó tragédia egy tönkretett életről. Már az első képsorok is lesújtóak és megalapozzák a film reményvesztett hangulatát. A két testvér elszakítása szintén sokkoló,később pedig szomorú látni ahogy az évek múlásával a hősnő, Celie belenyugszik a sivár, elnyomott és kiszolgáltatott életébe. Mindeközben lebilincselően fonódnak a történetszálak, több érdekfeszítő és erős karakter jön be a történetbe és más nehéz és küzdelmes életutat is feltérképezhetünk,pl.

Sophia élete, mely alakítás valódi gyöngyszem a szintén nehéz életű Oprah Winfrey korai munkásságából, vagy Nettie és Celie gyerekeinek kalandos sorsa. Hű képet nyújt a történelmi háttérről is, betekinthetünk a déli feketék társadalmába és életébe. A film harmadánál egyszerre megrendítő és inspiráló látni ahogy a semmibevett, megalázott,gyermeklelkű Celie talpraáll és elindul, hogy új életet kezdjen, újabb szívet tépő momentum, hogy erre épp férje szeretője ébreszti rá, akit a házába fogad és gondoz betegsége idején. A befejezés mégis szívet melengető, hiszen minden jóra fordul és annyi év után újra együtt lehet a húgával és a gyerekeivel, akikről kiderül, hogy nem tulajdon édesapjától fogantak.

A bíbor a remény színe

A rendezés kiváló, Spielberg kitett magáért, a hangulat rendkívül erős és valószerű.A fényképezés és az operatőri munka eredményei a gyönyörű képi világ. A melankólikus, drámai zenei aláfestés tökéletes összhangban van a film mondanivalójával,a színészi játékok pedig mellbevágóan valóság hűek. Elsősorban Whoppi Goldberg alakítása felejthetetlen, de Danny Glover is remekelt,tökéletesen azonosult a gaz karakterrel. Az egyik legszebb dráma amit valaha láttam.

81 Bíborszín  (1985)

dráma

A fiatal Celie-t 14 éves korától apja rendszeresen megerõszakolja. Gyermekeit születésük után rendre elveszik tõle. Egyetlen bizalmasa a húga, Nettie, akitõl hamarosan el kell... több»

4