Kontinental '25

Egy román hajléktalan öngyilkos lesz, miközben Orsolya (Tompa Eszter), egy magyar végrehajtó megpróbálja meggyőzni, hogy költözzön ki az engedély nélkül használt pincéből, amelyet egy készülő luxushotel miatt akarnak kiüríteni. A tragédia mélyen megrázza Orsolyát: bűntudattól gyötörve járja a… Több

Rendező: Radu Jude
Forgatókönyvíró: Radu Jude
Ország: Egyesült Királyság, Svájc, Luxemburg, Brazília, Románia
Premier (HU): 2025.11.27.
Forgalmazó: MoziNet

Tompa Eszter

2025.12.02 Takiyeahell

Nyomasztó, de mégis jó (?)

Igaz, a címben lévő állítás egyáltalán nem zárja ki egymást, sőt. Én már a bemutatók alapján felfigyeltem rá, nagyon elkapott a hangulata. Annyira régóta várok már olyan filmet, ami konkrétan ezt a témát dolgozza fel, nincs túl "elmagyarkodva", de mégis az őszinteségével üt szíven. A film nem minden mozzanatában feszes, nem feltétlenül mutat irányt, inkább arra szolgál, hogy éld át, érezz és gondolkodj rajta, formálj te gondolatot róla. Azért azt kiemelném, hogy elég melankolikus, néhol a nyomasztóság fekete foltokat hagy, elsőre indokolatlanul. Nem is akarom tovább magyarázni, nekem kellemes meglepetés volt a mű.

A film 3 618 539 forintos bevételt termelt Magyarországon.

A film részben iPhone-nal készült, minimális felszereléssel, mindössze 10–11 nap alatt, többnyire Kolozsváron és környékén forgatva.Szerző: Csillag Lajos

Értékelés: 7/10
(2025. 12. 05.)
Bezzegrománia Orbánt is tele szájjal fasisztázza a nagy jóemberkedésben
Radu Jude posztmodern vulgárszatírája egy kétórás agyonintellektualizált lelkiismeret-furdalás. Több