Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
71
Filmadatlap
 
25
Szereplők
14
Vélemények
35
Képek
6
Videók
A négyzet
 
szucszoli   2018. 12. 30.

legújabb vélemény

Nem szeretem az ilyen rendkívül semleges jellegű, nagyon szétesett koncepciójú filmeket, ami után használati utasítást kell keresnem, hogy megértsem: ez most mitől is volt jó...?Egy jó film letisztult és úgy vannak kiélezve a szituációk, hogy azok összeállnak egy erőteljes koncepcióvá. Ez a film kapcsolatos a píszí mozgalmakkal, de mégis alig akar összeállni, pedig erős helyzetek vannak benne. Karakterek tekintetében is legfeljebb a főszereplő esetében beszélhetünk, de speciel neki sincs olyan nagyon kiemelkedő karaktere, amitől hanyattvágnám magam. Jó ellenpélda erre a filmre az Eszeveszett Mesék. Ott tényleg azt éreztem, hogy azok a szeletek, vagy szilánkok, amiből építkezik, összetart egy erős közléssé.

 
Deku   2018. 02. 15.

Ritka unalmas volt és alig bírtam ébren maradni. Hiba volt még csak belekezdeni is. Kellett volna valami, ami miatt úgy érzem, hogy ez elragadó, de sajnos nem éreztem. Kár érte pedig nagyon vártam és pozitívan álltam az egészhez, mint kiderült teljesen feleslegesen.


 
Berto49   2018. 02. 23.

Más tekintélyes filmítészek mellett Cannes zsűrije kiemelkedőnek ítélte ezt a filmet, Berlin is díjazta mind az öt jelölt kategóriában, én nem! A hossza felér egy egész éjszaka tartó rémálommal, a megpendített témák elvarratlanul lógnak a levegőben, ezzel még inkább nehezítve a néző dolgát. "Iszonyatosan boldog vagyok, de nem tudom, érdemeltünk-e ennyi díjat" nyilatkozta a rendező Berlinben, és ha még Oscart is nyer(ne), akkor újra a hupilila művészfilmek, a közönséget magasról lenéző alkotások évadja következik. Erre sajnos a túlzott hype miatt sok esély van. Mindegy, a Filmakadémia melléfogásaival nem kell foglalkozni!

 
BoBamburg   2018. 07. 19.

Vártam valamit ettől a filmtől, és valamilyen szinten hozta is azt, de nem eléggé. Persze, görbe tükröt tart a modern művészet és a mai társadalom elé, és van egy fajta kellemes humora, de van vele egy kis gond. Nem elég érdekes. Főleg nem 2 és fél órán át. Feleslegesen túl van húzva (talán egyedül a végén az éttermes performansz volt, ahol tényleg rendbe volt a rászánt jatékidő), nem mutat sok újat és nagyjából a történet fele ami oké, másik fele meg csak van, hogy menjen az idő.

 
Miska bácsi   2018. 05. 28.

Könyégig túrni a humbugban

A négyzet egy szürrealizmussal enyhén beoltott svéd társadalomkritika és dráma, de ezt nyugodtan ki lehet terjeszteni a hasonló nyugati országokra, még ha pl. hozzánk képest a svédek előttünk (mögöttünk?) járnak is a kifigurázott jóléti állam eszményképéhez. Jóléti-e az az állam, ahol a többség valóban jómódú? Minden mérhető statisztikai adat azt mutatja, hogy össztársadalmi szinten igen, de mi van, ha közben a nem mérhető dolgok elsorvadnak? Christian múzeumának legújabb kiállítása a négyzet, ami bárkinek megadja a törődést és egyenlő jogokat, ha belelép. Nagyon hangzatos, de nem az lenne a cél, amit egyébként majdnem el is értünk, hogy ez mindenkire érvényes legyen? Szerintem az az üzenete... több»

Terry Notary
Dominic West
Claes Bang
Elisabeth Moss
Claes Bang
Terry Notary
Elisabeth Moss
Claes Bang
Elisabeth Moss
Claes Bang
Claes Bang
Claes Bang
Claes Bang
Claes Bang
Claes Bang
Claes Bang
Claes Bang
Claes Bang
Terry Notary
Claes Bang
Claes Bang
Elisabeth Moss
Claes Bang
 
A négyzet ismét egy tipikus Östlund-rendezés, amely úgy szórakoztató, hogy közben komoly társadalmi perspektívákat tár elénk, mindezt a svéd rendezőtől már jól ismert, objektív és kissé polgárpukkasztó eszközökkel, ugyanakkor sajnos nem lehet eltekinteni attól, hogy sok jelenetet túl sokáig tart ki az alkotás, ezzel kissé csorbítva az adott momentum drámai ívén. Mindenesetre A négyzet ezen hibák ellenére is komoly társadalmi film, amelyet sajnos sokan érteni-, vagy megnézni sem feltétlenül fognak.

9/10 több»
 
A négyzet egy tökös, belevaló és bevállalós szatíra, remek alakításokkal és fantasztikus elképzelésekkel, amit kissé visszahúz hosszú játékideje. Rövidfilm-gyűjteményként hat a liberalizmusról és annak ellentétéről is, amely nem kímél senkit. Felváltva szórakoztató és unalmas és kétségtelenül megosztó – ami pontosan beleillik mondanivalójába. 80/100 több»
 
A Lavina rendezőjének új, Arany Pálmát nyert filmje ismét kényelmetlen témákat boncolgat, ismét kényelmetlenül szórakoztató módon. 85/100 több»

A film összbevétele 1 502 347 dollár volt (imdb.com).

 

Östlund azt nyilatkozta, hogy önállóan is érdekes jeleneteket akar létrehozni, melyek rávilágítanak az emberi viselkedésre. Ha olyan jelenetekkel töltené ki a filmjét, ami csak a cselekményt magyarázza, úgy érezné, megbukott rendezőként.

(Miska bácsi)
 

A filmet Magyarországon elsőként a miskolci Cinefesten mutatták be 2017. szeptemberében, országos forgálmazásra pedigszűk egy hónappal a fesztivál után került sor.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film nyitójelenetét Ruben Östlund rendező saját élménye ihlette, amikor Göteborgban meglátott egy nőt, aki odaszaladt az egyik járókelőhöz, és azt mondta neki, hogy valaki meg akarja ölni. Az eset felkeltette a tömeg figyelmét, de később kiderült, hogy csak egy átverés volt, hogy néhány zsebtolvaj kirabolja az összegyűlteket. A direktornak is ekkor lopták el a telefonját.

(hp)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.