Nicole Kidman győzelmével, magyar díjazott nélkül ért véget a Cannes-i FilmfesztiválA kép forrása: UIP-Media

Hiába szerették a hazai kritikusok, Cannes-ban nem talált értő fülekre Mundruczó Kornél új filmje, a Jupiter holdja.

Ruben Östlund nyerte az Arany Pálmát a The Square című filmjéért a 2017-es jubileumi Cannes-i Filmfesztiválon. A kimondottan erős mezőnyben Östlund előző, nem mellesleg kiváló filmje, a Lavina után hazavihette a fődíjat, amit talán már korábban is megérdemelt volna, bár még véletlenül sem szeretnénk azt a benyomást kelteni, hogy a hamarosan hazánkba is megérkező alkotása ne szolgált volna rá a díjra.

Ebben a kategóriában versenyzett Mundruczó Kornél filmje, akinek a versenyprogramban még egyszer sem volt szerencséje, bár a Fehér istennel az Un ceratin regrad fődíját hozhatta el 2014-ben. Ezúttal díj nélkül, de egy igen megosztó filmmel zárta a Cannes-i részvételt, és ha hihetünk az eddigi visszhangoknak, a vegyes megítélés ellenére is záporozni fognak hozzá a hollywoodi ajánlatok.

A Zsűri nagydíját  egy fiatal filmes, a forgatókönyvíróként körberajongott Robin Campillo vihette haza a 120 battements par minute című filmjével. Ami a színészi kategóriákat illeti, a nők mezőnyében Diane KrugerAus dem Nichts) győzedelmeskedett, míg Nicole Kidman, aki két filmmel (Csábítás, Egy szent szarvas meggyilkolása) képviseltette magát a fesztivál versenyszekciójában, kiemelkedő pályafutásának elismeréséül megkapta a 70. évfordulós különdíjat. A legjobb színész díjával Joaquin Phoenixet tüntették ki a You Were Never Really Here-ben nyújtott alakításáért, míg a legjobb rendező Sofia Coppola (Csábítás) lett.

A díjazottak listája:

Arany Pálma: The Square

A zsűri különdíja: Nicole Kidman (Csábítás, Egy szent szarvas meggyilkolása, How to Talk to Girls at Parties, Top of the Lake)

A zsűri nagydíja: 120 battements par minute

Legjobb rendezés: Sofia Coppola (Csábítás)

Színész: Joaquin Phoenix (You Were Never Really Here)

Színésznő: Diane Kruger ( Aus dem Nichts)

A zsűri díja: Loveless (Neljubov)

Legjobb forgatókönyv (megoszott): Lynne Ramsay (You Were Never Really Here), valamint Giorgos Lanthimos és Efthimis Filippou (Egy szent szarvas meggyilkolása)

Arany Pálma (rövidfilm): Xiao Cheng Er Yue (A Gentle Night)

Mention spécaile du jury: Katto

Caméra d'Or: Jeune femme