81 Pokolfajzat  (2004)

Bár messze nincs olyan hosszú évtizedekre visszamenő múltja, mint a legtöbb DC vagy Marvel képregénynek, az 1993-ban debütált Hellboy képregények rövid idő alatt is hatalmas népszerűségre tettek szert. A karakter aztán megihlette Hollywoodot is, akik bő egy évtizeddel a képregényes premier után a mozikban is elhozták Pokolfajzatot.

Ráadásul nem is akárki vette a gondjaiba a projektet, ugyanis a filmet a horror egyik koronázatlan királya, Guillermo del Toro rendezte, aki természetesen a forgatókönyv megírásából is kivette a részét. Utóbbin egyébként Peter Briggs és Mike Mignola párosával dolgozott együtt.

A történet a második világháború vége felé, 1944-ben kezdődik egy meglehetősen szürreális felállással: a nácik az orosz Raszputyin segítségével Skócia partjainál próbálnak meg megnyitni egy dimenziókaput a túlvilágra, hogy onnan megidézzenek egy pusztító lényt, az Ogdru Jahadot. A szövetségesek rajtuk ütnek és bezárják a portált, ami előbb magába szippantja Rasztputyint, csak néhány náci tiszt menekül meg. A szövetségesek és a velük tartó fiatal kutató, Bruttenholm találnak egy démongyereket, akit a tudós magához vesz és felnevel.

Az események itt ugranak hatvan évet az időben és napjainkban (vagyis természetesen a film megjelenésének napjaiban) folytatódnak. Hellboy egy paranormális esetekkel foglalkozó hivatalnak segít, míg az egykor megmenekült náci tisztek visszahozzák a túlvilágról Raszputyint, aki életre kelt egy démont. Hellboy dolga lesz, hogy végezzen vele és felkutassa az életre keltőit is.

A film kimondottan jó kritikákat kapott, a Rotten Tomatoes oldalán is 81 százalék a kritikusok tetszési indexe. A nézők jóval szigorúbbak voltak, tőlük csak 66 százalékot kapott. Itt, a Mafabon olvasóink osztják a kritikusok véleményét, szintén 81 százalékon áll a tetszési indexe. A film egyébként egész parádés szereplőgárdát tud felmutatni: Ron Perlman, John Hurt, Jeffrey Tambor, Selma Blair, Rupert Evans, David Hyde Pierce és Santiago Segura is szerepel benne.

A mozikban egykor nagyot ment, mától viszont az HBO Maxon élheti reneszánszát. Ha van élő előfizetésed a platformra, akkor a film itteni adatlapján a logójára kattintva már indulhat is a lejátszás!