John Jakes, a történelmi regények bestsellerszerzője, akinek A fattyú/The Bastard és az Észak és Dél című könyveiből az 1970-es és 80-as években nagy sikerű tévéfilmeket és minisorozatokat forgattak, szombaton a floridai Sarasotában, egy hospice-intézetben halt meg életének 90. évében.

Halálát ügyvédje és irodalmi ügynöke, Frank R. Curtis jelentette be.

Az 1932-ben Chicagóban született Jakes 18 évesen adta ki első novelláját, amellyel 25 dollárt keresett, és életében több mint 80 könyvet írt, amelyekből több mint 120 millió példányt adtak el világszerte.

A szerző és drámaíró segített létrehozni a sarasotai New College John Jakes Alapítványi Íróösztöndíjat, a Florida Állami Egyetem Könyvtára pedig Florida irodalmi legendájának nevezte. Jakes tagja volt az Authors Guildnek, a Dramatists Guildnek és az Authors Guild Alapítványnak, valamint a DePauw Egyetem kuratóriumának is.

Az áttörést 1974-ben A fattyú című műve hozta meg számára, amely a későbbiekben a Kent család krónikái néven ismert nyolckötetes sorozat első darabja volt. A sorozat, amely nagyjából egybeesett Amerika kétszázadik évfordulójával, történelmi eseményeket és szereplőket vegyített a fikcióval, és az amerikai forradalomhoz vezető évtizedet mutatta be. 1975-re mind a nyolc kötet bestseller lett.

A fattyúból 1978-ban négyórás tévéfilm készült Andrew Stevens főszereplésével, amelyet az Operation Prime Time, az amerikai független televíziós csatornán vetítettek.

Még népszerűbb volt Jakes Észak és Dél trilógiája, amely a polgárháború előtt, alatt és közvetlenül utána játszódott. Az Észak és Dél, a sorozat első könyve 1982-ben jelent meg, a Szerelem és háború '84-ben, a Menny és pokol pedig '87-ben. Mindhárom bestseller volt.

A trilógiából az ABC sikeres minisorozat-triót készített, kezdve az Észak és Dél cíművel 1985-ben, amelyet '86-ban az átnevezett Észak és Dél II.  és a Menny és pokol: Észak és Dél III. követett '94-ben.

Az első két minisorozat főszereplői Patrick Swayze és James Read voltak, mint a legjobb barátok, akik a háborúban ellentétes oldalon harcolnak. Az Észak és Dél nagy szereplőgárdájában ott volt még Lesley-Anne Down, Wendy Kilbourne, Kirstie Alley és Genie Francis.

Swayze kivételével a legtöbben visszatértek a harmadik részre. Hal Holbrook mindhárom minisorozatban Abraham Lincolnt alakította, Robert Guillaume pedig Frederick Douglass-t és Johnny Cash (!) John Brownt.

Jakes későbbi munkái közé tartozott a Karácsonyi ének színpadi adaptációja, amelyet az 1980-as évek végén a Hilton Head Islanden lévő színháza számára készített. A forgatókönyvet számos egyetemi és regionális színház, köztük az Alabama Shakespeare Festival és a West Palm Beach-i Burt Reynolds Institute for Theater Training is előadta.

A termékeny írót gyászolja 71 éves felesége, az Illinois állambeli Danville-ben élő Rachel Ann Payne, akit a DePauw-on ismert meg; gyermekei: Andrea Jakes, Ellen Jakes Kelm, J. Michael Jakes, Victoria Jakes Montgomery és házastársaik, valamint 11 unoka és három dédunoka.

Alkotásain keresztül hagyatéka örökké velünk marad.