Bár Natasha Romanoff a tavalyi Bosszúállók: Végjátékban feláldozta az életét, hogy megszerezhessék a lélek követ, és ezzel megmenthessék a világot Thanostól, ez nem jelenti azt – egyelőre –, hogy el kell köszönniük Scarlett Johanssontól a Marvel-rajongóknak. Ugyanis néhány hónapon belül megérkezik a mozikba a Fekete Özvegy, amely egy előzményfilm lesz Romanoff ügynök Bosszúállók előtti életéről.

A premierig tehát még pár hetet várnunk kell, de néhány szerencsés már részt vehetett a tesztvetítéseken, és így fel is kerülhettek a világhálóra az első vélemények is. És ezek alapján a Fekete Özvegy nem hasonlít majd a Marvel Kapitányra, vagyis kevésbé érződik rajta a feminista jelleg. Utóbbit ugyanis dacára annak, hogy anyagilag is kirobbanó siker volt, meglehetősen sok kritika érte azért, ahogyan a ’90-es évek amerikai seregére jellemző hozzáállást ábrázolta a női katonák irányában.

Természetesen a két karakter – Fekete Özvegy és Marvel Kapitány – nem célszerű összehasonlítani. Ugyanígy utóbbit lényegében mindenféle előzetes felvezetés nélkül dobták be a Marvel moziverzumba, ráadásul azzal a feladattal, hogy majd ő mentse meg a világot Thanostól. Mint tudjuk, ebben végül jóval kisebb szerep hárult rá, mint szuperhős társaira, viszont éppen ezért a Végjátékot is felvezető önálló filmjében muszáj volt egy picit ráerősíteni a karakterre. Ezzel szemben Fekete Özvegy karakterét közel tíz éven keresztül építgették a különböző filmekben, így eleve teljesen más a nézők hozzáállása.

Az utóbbi években egyébként több olyan akciófilm is készült, amelyben a nőket kőkemény, rendíthetetlen karakterekként jelenítették meg, ilyen volt a női főszereplős Szellemirtók reboot, az Ocean's 8 - Az évszázad átverése, amely szintén nőkre cserélte az addig kifejezetten férfiakból álló szereplőgárdát, vagy épp a hatalmasat bukó Charlie angyalai reboot. Ezek lényegében mind elég nagyot hasaltak a kasszáknál, ami persze azonnal azt a látszatot keltette, hogy „márpedig a férfi nézők csak azért sem mennek el megnézni egy női főszereplős akciófilmet.”

Erre cáfolnak rá azok a sikerfilmek, amelyekben történetesen egy nő gyepálja el a fél világot. Ilyen volt a Vörös veréb, a Lucy, az Atomszőke, de akár ide sorolhatjuk a Mad Max: A harag útja akciót is, hiszen abban legalább akkora szerepe volt Charlize Theronnak mint Tom Hardynak.