Olivia Newton-John legendás és sikeres karrierje során voltak olyan pillanatok, amelyeket még Sandra Dee sem tudott volna musical dallá átlényegítve megkönnyíteni.

Popsztárként az 1970-es és 1980-as években volt népszerűsége csúcsán, színészi karrierje pedig az 1978-as Grease című filmmel indult be. Karrierje azonban megtörni látszott, amikor mellrákot diagnosztizáltak nála, és ezzel megkezdődött a betegséggel folytatott 30 éves harca. A csata végül az életébe került, és 2022. augusztus 8-án halt meg. A mellrák kockázatának tudatosítása és a betegség korai felismerése melletti kiállása inspirációt jelentett a betegséggel hosszú ideig küzdő nők számára.

A COUNTRY ZENE TERÉN ELÉRT EREDMÉNYEIT ELUTASÍTOTTÁK

Keith Urban előtt igenis ott volt Olivia Newton-John. Annak ellenére, hogy ausztrál kívülálló volt, zenéje megtalálta a helyét a country rajongók körében. Az 1973-as "Let Me Be There" című kislemeze nagy siker volt, és a Billboard country listájának 7. helyéig jutott. Legemlékezetesebb dala country korszakában a "If You Love Me Let Me Know" volt, amely a CMT News szerint két hétig a 2. helyen állt. 

A country zenébe való betörését azonban nem mindig fogadták örömmel, különösen a country puristák körében. A Rolling Stone szerint a legjobb női country énekesnőnek járó Grammy-díja eléggé ellentmondásos volt, és a CMA-díjkiosztón kapott elismerése miatt a country hívei úgy érezték, mintha betolakodna a területükre egy kívülálló.

1974-ben a Country Music Association Newton-Johnt választotta az év női énekesének, háttérbe szorítva ezzel olyan country nagyságokat, mint Dolly Parton és Loretta Lynn

KARRIERJE ELEJÉN JOGI PROBLÉMÁI VOLTAK

30 évesen Olivia Newton-John szembeszállt az iparági óriás MCA Records-szal. Ez akkor történt, amikor 1975 után, de még a megasikerű Grease megjelenése előtt az énekesi karrierje kissé lecsengett, és évek teltek el azóta, hogy egy slágert is szerzett volna.

A Rolling Stone-nak adott 1978-as interjújában Newton-John menedzsere, Lee Kramer azt sugallta, hogy a leállás az MCA marketingproblémáinak volt köszönhető, és annak, hogy nem tudott megfelelni a Newton-Johnnal kötött szerződésének. A Los Angeles Times szerint az MCA ráadásul egyfajta kedvezményként ingyenes lemezeket adott a nagykereskedelmi cégeknek anélkül, hogy Newton-Johnt tájékoztatta vagy kompenzálta volna. Ez annak ellenére történt, hogy a szerződése értelmében az MCA engedélye kellett volna az ajándékozáshoz.

Három év volt hátra a szerződésből, és Newton-John még abban az évben 10 millió dollárra perelte az MCA-t a promóció hiánya miatt, az MCA pedig 1 millió dolláros ellenkeresettel válaszolt. Newton-John az MCA legjövedelmezőbb ügyfele volt, és a perükkel azt akarták megakadályozni, hogy máshová szerződjön. Newton-John megnyerte a pert, de az ügy nagy változásokat hozott a zeneiparban. 

A GREASE UTÁNI ELSŐ FILMJE IGAZI BUKÁS VOLT

Sokan figyelték Olivia Newton-John első zenés filmjét a Grease sikere után. De senki sem számított arra, ami ezután következett: az 1980-as évek görkorcsolyás musical-fantáziájára, a Xanadura.

A cselekmény középpontjában két férfi áll, akik egy Xanadu nevű éjszakai klubot alapítanak, és mindketten szerelmesek az éteri Newton-Johnba. A filmnek nagy tétje volt, tekintve, hogy 20 millió dolláros költségvetéssel készült, és ez volt a filmvászonlegenda Gene Kelly utolsó filmje. Az alkotás azonban hatalmasat bukott a kasszáknál, alig fedezte a költségeit. A filmet azért kritizálták, mert nem sokkal több, mint zeneszámok sorozata, a különböző korszakok zenei stílusainak eklektikus válogatásával, valamint a gyenge koreográfiával - írja Roger Ebert.

A Xanadut olyannyira kudarcnak tartották, hogy a The Hollywood Reporter szerint ez inspirálta a Razzie-k, az év legrosszabb filmjeinek "Oscar-díjátadója" megalapítását. 

ÉDESAPJA NEM SOKKAL AZELŐTT HALT MEG, HOGY A SZÍNÉSZNŐNÉL RÁKOT DIAGNOSZTIZÁLTAK

Az 1992-es év nehéz volt Olivia Newton-John számára. Éppen a Back to Basics című koncertkörútjára készült, amikor megkapta a szörnyű hírt, hogy édesapja májrákban haldoklik. Ugyanezen a hétvégén Oliviánál mellrákot diagnosztizáltak. Miközben a sebészeti biopszia eredményeire várt, nővére tájékoztatta őt édesapjuk rosszabbodó egészségi állapotáról. OLivia ekkor gyorsan Ausztráliába repült. Nehéz döntést hozott, hogy visszatér Amerikába, hogy felkészüljön a turnéjára, és tudta, hogy amikor elbúcsúzott az apjától, akkor látta őt utoljára.

MAJDNEM ELVESZTETTE A LÁNYÁT A SZÜLÉS KÖZBEN

A "A Life of Greatness" című podcastnek adott 2021-es interjújában Newton-John elmondta, hogy komplikációk léptek fel a terhessége alatt, és veszélyesen közel került ahhoz, hogy elveszítse a lányát. Bár Newton-John nem részletezte, hogy mik voltak a bonyodalmak, ez elég volt neki ahhoz, hogy alkut kössön Istennel. Imát mondott, amelyben születendő lánya védelmét kérte, cserébe élete hátralévő részében minden este elmondja az "Úrangyala imát". Newton-John egy interjúben megerősítette, hogy betartotta az ígéret rá eső részét.

KÖZEL 30 ÉVIG KÜZDÖTT A MELLRÁKKAL

Olivia Newton-John első, 1992-ben diagnosztizált mellrákja végül 30 évig tartó küzdelembe torkollott. Először azután fedezték fel a betegséget nála, hogy néhány teszt negatív lett. Mivel képtelen volt figyelmen kívül hagyni a mellében érzett fájdalmat, ragaszkodott a sebészeti biopsziához, amely megerősítette a betegséget. A "Don't Stop Believin'" című memoárja szerint a rák a melleire korlátozódott, mivel "ösztrogénpozitív in situ" volt. Azt remélte, hogy a rákot eltávolító műtét véget vet a rémálomnak, de orvosa ragaszkodott az ezt követő kemoterápiás kezeléshez, a színésznő memoárja szerint. 

A Women's Health szerint 20 évnyi remisszió után Newton-John autóbalesetet szenvedett, és felfedezett egy csomót a vállán. A vizsgálatok kimutatták, hogy rákos megbetegedésről van szó. A színésznő csak 2018-ban hozta nyilvánosságra a hírt. Miután 2017-ben hátfájással küzdött, és azt isiásznak hitte, azt a hírt kapta, hogy 4. stádiumú mellrákja van, amely áttéteket képezett a keresztcsontjába.

Mivel Newton-Johnnak több tapasztalata volt a rákkal, mint sokaknak, 2012-ben megalapította az Olivia Newton-John Rák- és Wellness Központot az ausztráliai Melbourne-ben, Tim Teeman újságíró szerint. Newton-John rajongott az alternatív gyógyászatért, és gyógynövényeket és gyógynövényeket használt gyógymódként, többek között a kannabiszt is. Fontos volt számára, hogy a rákközpont, amelynek elindítása 10 évig tartott, mind a hagyományos, mind az alternatív kezeléseket kínálja.

A RÁK FELBORÍTOTTA ÉNEKESI KARRIERJÉT

Olivia Newton-John rákbetegséggel vívott különböző csatái több szempontból is befolyásolták az életét. Például megakadályozták őt abban, hogy visszatérhessen sikeres énekesi karrierjéhez, ami az 1980-as évek utolsó felében úgy tűnt, végleg véget ért. Részben azért, mert a lánya nevelésére akart koncentrálni, aki 1986-ban született.

Az énekesi karrierje visszaesése annak is tudható be, hogy az utolsó néhány slágere nagyrészt a régi munkásságának népszerűségére támaszkodott. Egy 1992-es világkörüli turné az új albumához, a "Back to Basics"-hoz adhatott volna neki lendületet, de ez nem így alakult. Abban az évben mellrákot diagnosztizáltak nála, és lemondta a turnét. A "Don't Stop Believin'" című önéletrajzi könyvében Newton-John azt mondta, hogy a turné lemondása "az egyik legnehezebb dolog volt, amit valaha is meg kellett tennie".

A BARÁTJA A TENGERBE VESZETT - ÉS SOHA NEM TALÁLTÁK MEG

Olivia Newton-John szerelmi életének talán egyik legfurcsább momentuma volt volt barátja, Patrick McDermott eltűnése. A világítástechnikus McDermott 2005-ben egy éjszakai horgásztúrára ment, és soha nem tért vissza - írja Tim Teeman újságíró. Egy charterhajóra foglalt magának helyet, amelyen más utasok is voltak. Bár más utasok azt mondták, hogy látták őt távozni, két héttel később jelentették az eltűnését, míg a holmija a hajón maradt.

A nyomozók hivatalos jegyzőkönyve szerint valószínűleg megfulladt, de ezzel nem értek véget sem kérdések, sem az összeesküvések. 

Newton-John nyilvános nyilatkozatot tett, amelyben segítséget kért McDermott felkutatásához, annak ellenére, hogy már hónapok óta külön éltek. Ezután három hónapig antidepresszánsokat szedett, hogy feldolgozza a férfi eltűnését. Egy 2009-es interjúban Newton-John azt mondta, hogy nem tudott "megbékélni" az esettel - írja a New York Post.

ÚGY ÉREZTE, HOGY BECSAPTÁK A GREASE SOUNDTRACK ALBUM JOGDÍJAI KAPCSÁN

2006-ban cége, az ON-J Productions, Ltd. úgy találta, hogy a Universal Music Group Inc. 1 millió dollár jogdíjjal tartozik nekik az 1978-as Grease soundtrack albumért. Legalábbis ezt állította a perben a USA Today szerint a színésznő. A Universal gyorsan elhárította a pert és kérte az ügy elutasítását. A bíróság azonban jogtalannak találta az Universal elutasításra vonatkozó érvelését, és a San Diego Union-Tribune szerint az Universal végül feltételes egyezségre jutott Newton-Johnnal.

Newton-John eredeti keresetében azt állította, hogy a Universal valóban fizetett némi jogdíjat, de ő minden egyes fillért meg akart kapni, és ki hibáztatná őt? A soundtrack a filmtörténet egyik legjobban teljesítő filmzenéje, az eladások számát 30 millió fölé becsülik. A John Travoltával közös duettje, a "You're The One That I Want" a becslések szerint önmagában 6,5 millió példányban kelt el. Ehhez jön még az a tény, hogy a film bemutatásakor több dal is a slágerlisták élére került, köztük a Grease című is.

KÖZELI BARÁTOKAT VESZÍTETT EL RÁK MIATT

Olivia Newton-John nem csak a családtagjait veszítette el az utolsó éveiben. Miközben a rákkal küzdött, közeli barátait is elvesztette a betegség miatt - derül ki a Mirror UK-nak adott interjújából. Az egyik, ami mélyen érintett, a legjobb barátnője és egykori kollégája, John Travolta felesége, Kelly Preston halála volt.

Newton-Johnhoz hasonlóan Prestont is mellrák sújtotta. Ő 2020-ban halt meg, ugyanabban az évben, amikor Newton-John három-négy másik nő halálának is szemtanúja volt, akit ismert. Newton-John és Preston a Fox News szerint együtt dolgoztak a Children's Health Environmental Coalition szószólóiként.

Barátai halála két fronton is új életcélt adott Newton-Johnnak: egyrészt a rákon túli életet akarta felfedezni, másrészt pedig sürgősnek érezte, hogy végleg leszámoljon a betegséggel. Preston halála miatt minden eddiginél elszántabbnak érezte magát a rákkutatás támogatására, amihez az Olivia Newton-John Alapítványt használta fel.