89 Rocky  (1976)

Minden idők legnagyobb filmes bokszbajnoka Rocky Balboa, bár ezzel lehet, hogy a Robert De Niro rajongók nem teljesen értenek egyet. A Rocky nem csak Sylvester Stallone karrierjét indította el, de sokak szemében a valaha volt egyik legjobb sportdráma is, amelynek ráadásul a folytatásai is nagyon rendben voltak. De hogy is alakult Rocky bokszolói mérlege több évtizedes pályafutása során?

Mint azt az első filmből megtudhatjuk, mire a nézők megismerkedhettek a kissé egyszerű észjárású, de a végletekig kitartó Rocky Balboával, már számtalan amatőr bokszmérkőzés állt a háta mögött. Éppen azért találták meg őt Apollo Creed menedzserei, mert egy elsőre totál esélytelennek tartott, de mégis csak rengeteg rutinnal rendelkező ellenfelet jelentett az aktuális bajnoknak.

Rocky Balboa pályafutása során összesen 81 hivatalos meccsen lépett a szorítóba. Ezek többségét még az első film előtt, ugyanis mire Apollo Creed ellen először a ringbe szállt, ekkor 43 győzelem mellett 20 vereséget könyvelhetett el, ami összesen 63 mérkőzést jelent.

A 64. volt az Apollo elleni első összecsapás, amely megosztott pontozással végül vereségként ért véget Rocky számára, bár az is tény, hogy ezzel elnyerte a közönség szeretetét. A Rocky II-ben aztán jöhetett a visszavágó, ahol már nem volt kérdés, ki az erősebb: Rocky kiütötte Apollo Creedet.

Ezt követően tíz címvédő mérkőzést vívott, kivétel nélkül mindegyiket kiütéssel fejezte be. Ekkor következett a Rocky III-ban a Clubber Lang elleni csata, amit csúnyán elveszített. Ez visszarántotta a földre és újra keményen kezdett edzeni, hogy visszavágjon. Ez a film végén sikerült is.

A Rocky IV még keményebb bunyót hozott, ugyanis össze kellett csapnia az Apollo Creed haláláért felelős Ivan Dragóval, akit végül kínkeserves csatában sikerült legyőznie. Ez volt pályafutása utolsó kiütéses győzelme, szám szerint az 51. megnyert csatája.

Az utolsó hivatalosnak tekinthető bokszmérkőzésre sok-sok évvel később, 2006-ban került sor, ekkor Rocky már 60 éves volt. Egy kihívásos meccsre állt ki az aktuális bajnok Mason Dixon ellen, aki csak pontozással tudta őt legyőzni. Rocky többé nem szállt ringbe.

Ez a hivatalos mérkőzéseket tekintve tehát összesen 81 meccset jelent. Ebből 57-et nyert meg, 23-at pedig elveszített. De volt egy mérkőzés, amely döntetlennel zárult, bár a Hulk Hogan által alakított Thunderlips elleni csatát csak félig tekinthetjük hivatalosnak.

Ahogy ebben a statisztikában azok a mérkőzések sem számítanak bele, amelyeket a ringen kívül vívott. Emlékezhetünk a legendásan titokzatos Apollo elleni harmadi meccsre, amelyre egy edzőteremben került sor. Illetve a Tommy Gun elleni utcai bunyóra is, amely szintén nem hivatalos mérkőzés volt.