Kevés annyira szeretett komikus fordult meg Hollywoodban, mint Robin Williams. A színészlegenda kilenc éve hagyott itt minket tragikus hirtelenséggel, legalábbis azoknak hirtelennek tűnhetett, akik nem volt a közvetlen közelében. A színész ugyanis súlyos betegséggel küzdött, a személyiségéből fakadóan talán az egyik legrosszabbal. De Robin Willamsnek nem csak a halála volt tragikus, az életét is végig kísérték a nehézségek.

Magányos gyerekkor és iskolai zaklatások

Robin Williams szülei egyetlen közös gyermeke volt, bár mind az anyjának, mind az apjának volt korábbi házasságukból származó gyermeke. Mivel apja, Robert Williams elég magas pozíciót töltött be a Fordnál, a család alapvetően jómódban élt. Ahogy azonban arról később édesanyja is nyilatkozott, Robin Williams dacára a jó körülményeknek, valójában elég magányosnak érezhette magát. Valószínűleg ebből merítette az inspirációját is, illetve ez késztette arra is, hogy ő maga a lehető legjobb apuka legyen.

Ugyanakkor nem csak otthon érezhette kényelmetlenül magát gyerekkorában,  hanem az iskolában is. Saját bevallása szerint három évet töltött egy fiúiskolában, ez idő alatt pedig rendszeresen zaklatták mind fizikálisan, mind intellektuálisan. Úgy érezte, hogy ettől ugyan keményebbé vált, de egyben visszahúzódóbbá is. Végül ez is olyan tapasztalattá vált, amit később fel tudott használni a nevettetéshez.

Első kézből látta a drog veszélyét, de nem tudott leállni vele

Robin Williams maga sem titkolta, hogy a standup komikusok élete, a rengeteg utazás és fellépés rettentően embert próbáló volt. És ahogy sok más komikus, ő sem vetette meg a bulizást, az alkoholt vagy a drogokat. Úgy beszélt erről később, hogy a kokain, míg másokat felpörgetett, őt épp ellenkezőleg, lenyugtatta, lelassította. Egyfajta búvóhellyé vált számára.

Amikor egyik legközelebbi barátja, John Belushi a szeme láttára halt meg túladagolásban, egy időre sikerült kijózanodnia. Rájött, hogy az apaságra kell koncentrálnia. A színész a ’80-as évek végétől egészen 2003-ig tiszta is maradt. Ekkor azonban egy forgatáson újra visszaesett. Végül 2006-ban vonult be egy elvonókúrára. Nem sokkal halála előtt, 2014-ben pedig egy megújulási központba is bejelentkezett.

Egész életében attól rettegett, hogy mindent elveszíthet

Nehéz kívülállóként belegondolni, hogy az a Robin Williams, aki annyi mókás pillanatot szerzett a rajongóknak, valójában súlyos depresszióban szenvedett. Erről felesége, Susan korábban úgy beszélt, hogy Robin Williams valójában nem csak depressziós volt, a depresszió ugyanis csak egy volt a megannyi démon közül, amely kísértette.

A fia pedig egy interjúban arról mesélt, hogy apja boldogsága nagyban függött a színészi karrierjétől is. Ha egy filmje nem lett akkora siker, azt nagyon magára vette. Egész életében attól rettegett, hogy mindent elveszíthet, amiért keményen megdolgozott. Attól félt, hogy egy fiatalabb sztár elbitorolja majd a helyét, egy olyan sztár, mint például Jim Carrey.

Háromszor nősült, rendszeresen félrelépett

Ha arra gondolunk, hogy Robin Williams a legjobb apuka akart lenni, egy picit nehéz elfogadni, hogy közben falta a nőket. Márpedig első és második feleségétől is éppen azért vált el, mert hűtlen volt hozzájuk. Első felesége korábban egy interjúban arról mesélt, hogy megértette a férje szükségleteit, meg is próbált együtt élni azokkal, de nem ment. A második felesége épp az a dada lett, akit az első házasságában született fia, Zac nevelésére vettek fel. Harmadik feleségétől végül a halál választotta el.

Nehéz volt az utolsó időszak, több súlyos betegséget is diagnosztizáltak nála

Robin Williams utolsó évei egyre nehezebbé váltak. A forgatásokon már a külső szemnek is észrevehető jelei voltak, hogy a színésszel valami nagyon nincs rendben. A mozgása nehézkessé vált és rengeteget fogyott. Láthatóan rövid időn belül jelentősen leromlott a fizikai állapota.

De nem csak a fizikai állapota kopott napról napra, hanem a korábban híresen jó memóriája is. Egyre nagyobb nehézséget okozott neki megtanulni a szövegeit, egyre többször felejtette el, hogy mit kellene mondania vagy tennie egy adott jelenetben. Nem sokkal később Parkinson kórt állapítottak meg nála, ami ugyan magyarázattal szolgált az állapotára, ugyanakkor egy színész számára, aki a mozgásával és beszédével keresi a kenyerét, ez az elképzelhető egyik legrosszabb diagnózis. És ráadásul nem is ez volt az egyetlen, ugyanis halála után kiderült, hogy valójában Lewy-testes demenciában szenvedett.

A betegséget az agysejtekben felhalmozódott nem megfelelően lebontott fehérjékből képződött úgynevezett Lewy-testek okozzák, amelyek gátolják a sejtek megfelelő működését. A betegség előre haladásával a beteg fokozatosan elveszíti a kognitív képességeit, romlik a mozgáskoordinációja, akár inkontinencia és a beszédkészség elvesztése is előfordulhat.

Halála sok tabu témát feloldott

Robin Williams halála után az emberek egyre többet kezdtek olyan korábban tabunak számító témákról is nyíltan beszélni, mint a depresszió, a drogfüggőség vagy a nyilvánosság előtt leélt élet nehézségei. Az emberek a színész halálával talán rádöbbentek, hogy az életben kevés az állandó és az alapvetés. Sokaknak eszébe sem juthatott, hogy azok a művészek, akik arra teszik fel az életüket, hogy minket szórakoztassanak, talán sokkal nehezebb életet élnek mint mi magunk.

Robin Williams halála és az életéről kiderült nem túl vidám részletek talán arra késztetik az embereket, hogy jobban megismerjük a körülöttünk élőket, hogy észrevegyük, ha valaki csak a külvilág felé tűnik boldognak és valójában komoly démonokkal küzd.