91 Gladiátor  (2000)

Bármennyire is durva belegondolni, de a Gladiátor már húsz éves. A történelmi film összesen 11 Oscar-jelölést kapott, ebből ötöt meg is nyert, többek közt a főszereplő Russell Crowe is bezsebelt egyet. Éppen ezért kb. a premier óta mennek a találgatások, hogy lesz-e valaha folytatás. Erről hivatalosa 2018-ban tettek bejelentést, de máig szinte semmit sem lehetett hallani a projektről.

Nemrégiben Russell Crowe-t is megkérdezték, hogy áll a dolog, amire ő a maga stílusában válaszolt. Elmondta, hogy bár ő is tud róla, hogy évek óta folynak az egyeztetések, megbeszélések és a tervezési folyamat, ő maga ennek egyelőre nem részese. Ez nem is annyira meglepő, hisz – ahogyan arra finoman emlékeztetett – az ő karaktere az első film végén meghalt.

A hírek szerint a rendezői széket a Gladiator II-ben is Ridley Scott foglalhatja el, aki szeretné tovább folytatni Lucius történetét. A forgatókönyvet Peter Craig írhatja, de nagyjából ennyit tudni biztosan az egészről. Hogy miről fog szólni pontosan a film, kik lehetnek a visszatérő szereplők, illetve egyáltalán mikor kezdődhet a forgatás és mikor debütálhat a film a mozikban, ezek egyelőre mind megválaszolatlan kérdések.

Russell Crowe egyébként arról is beszélt, hogy annak idején, amikor az első filmet forgatták, még senki sem sejtette, hogy ekkora hatása lesz majd. Az viszont fantasztikus érzés, hogy még húsz évvel később is szinte minden héten műsorára tűzi valamelyik TV-csatorna, ráadásul fő műsoridőben! A színész egyébként nem zárkózik el a visszatérés gondolatától annak dacára sem, hogy karaktere meghalt. Hogy ezt milyen formában lehetne összehozni, az a forgatókönyvírón és a rendezőn múlik.